Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διεξήχθη χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Horizon Blu από το Ίδρυμα Καπετάν «Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», για 5η χρονιά, η οποία αφορούσε στις «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2017».
Ξενοφών Κάππας
Δημήτρης Βελισσαρίου
Ο πρώην πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου, μίλησε για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, οι οποίες είναι τεράστιες. Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει όλοι να δώσουμε ιδιαίτερη βάση στην πρωτογενή παραγωγή. Παραγωγή που εγκαταλείφθηκε, και ίσως αυτό να αποτελεί έναν από τους παράγοντες της κρίσης. Πάντως, βλέπει τον πρωτογενή τομέα να επανακάμπτει και, κατά τη γνώμη του, η Μεσσηνία πρωτοπορεί, αφού στην περιοχή μας υπάρχουν καλές προοπτικές για αναβάθμιση του αγροτικού τομέα.
Η γη παίρνει την εκδίκησή της…
Ειδικότερα, o κ. Βελισσαρίου θέλησε να εντοπίσει τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και να μιλήσει για την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε, ο κόσμος αποφάσισε να φύγει από το χώμα με αποτέλεσμα η γεωργία να εγκαταλειφθεί. Πλέον, όμως, γυρνά στη γη και αυτή παίρνει την εκδίκησή της.
Μιλώντας σε επίπεδο Μεσσηνίας, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται ελιές σε 890.000 στρέμματα, κηπευτικά σε 16.650 στρέμματα, αμπέλια σε 48.200 στρέμματα, σύκα σε 9.000 στέμματα, καθώς και αρωματικά φυτά σε 300 στρέμματα. Ειδικότερα στα κηπευτικά, η Μεσσηνία παράγει τομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, φασόλια και καρπούζι.
Τα προβλήματα και τα αίτια
Μιλώντας για τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή αναφέρθηκε σε αυτά του ελαιολάδου και της ελιάς. Εκεί, λοιπόν, τα προβλήματα εντοπίζονται στην τυποποίηση, στις χύμα εξαγωγές, στην ετικέτα, καθώς και στο ΠΟΠ.
Σχετικά με τη σταφίδα, αυτή έχει όλο και πιο φθίνουσα πορεία, κάτι που συμβαίνει και με το σύκο, αφού όλο και μειώνεται η παραγωγή του.
Τα προβλήματα αυτά μπορεί να προήλθαν είτε επειδή είναι απαιτητικές οι καλλιέργειες είτε επειδή οι νέοι αγρότες στρέφονται σε μοντέρνες καλλιέργειες, είτε επειδή υπάρχει σε άλλες καλλιέργειες οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον.
Επόμενη μέρα
Περνώντας στην επόμενη μέρα ο κ. Βελλισαρίου είπε ότι πρέπει να γίνουν κάποια βασικά βήματα, όπως να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και κίνηση από πάνω προς τα κάτω. Ειδικότερα όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, να καταφέρουν να φτάσουν στα αυτιά των κυβερνώντων. Μάλιστα, προέτρεψε για τη δημιουργία ενός φορέα στήριξης, συντονισμού και προώθησης ζητημάτων που αφορούν στον αγροτικό τομέα. Αυτός θα λειτουργεί σε επίπεδο Περιφέρειας και εκείνη με τη σειρά της θα ενημερώνει και θα διεκδικεί από τα αρμόδια υπουργεία.
Προοπτικές
Σχετικά με τις προοπτικές στον αγροτικό τομέα, ο πρώην πρύτανης σημείωσε ότι πρέπει να τελειώσει κάποτε η συμβατική γεωργία και να περάσουμε στην πιστοποιημένη μέθοδο παραγωγής, κάτι που θα επιφέρει αύξηση στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή.
Επίσης σημαντικό για τον ίδιο είναι να υπάρξει επιχειρηματική λογική στον αγροτικό τομέα, δηλαδή να υπάρξουν ομάδες παραγωγών καθώς και εξωστρέφεια, όπως και συνεργασίες με φορείς και Ιδρύματα.
Αναστάσιος Δάρρας
Στα σπάνια φαρμακευτικά είδη που φυτεύονται στον Ταΰγετο αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Αναστάσιος Δάρρας. Όπως είπε, σκοπός του είναι να τονωθεί η παραγωγή φαρμακευτικών ειδών στην περιοχή του Ταϋγέτου. Μάλιστα, αυτά τα φυτά εδώ και καιρό αποτελούν αντικείμενο έρευνας και για το ΤΕΙ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν «Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».
Άλλο σχετικό θέμα, δε, είναι η συνεργασία των παραγωγών του Ταϋγέτου με φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα φυτά.
Τα είδη που μελετώνται αυτή τη στιγμή είναι τρία, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κ. Δάρρας, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για επανεκκίνηση της παραγωγής σε επίπεδο Ταϋγέτου.
Άλλες τοποθετήσεις
Επίσης, ο κ. Σωτήρης Λυμπερόπουλος, συνιδιοκτήτης της εταιρείας «Ραδίκι» μίλησε για τη δική του εμπειρία, ο Δημήτρης Τσουκαλάς μίλησε για τη σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η ημερίδα έκλεισε με τον Ντίνο Στεργίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στους διεθνείς διαγωνισμού ελαιολάδου και ειδικότερα στην προοπτική και τις ευκαιρίες από αυτούς.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου