Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ «ΜΟΡΕΑ» Ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Τετράιχνος δρόμος με στηθαίο στη μέση, με παράδρομους και αγροτικούς δρόμους όπου απαιτείται, είναι ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος που μελετάει ο “Μορέας”, στα όρια του υφιστάμενου. Εξετάζεται ως δρόμος υψηλής σπουδαιότητας από το υπουργείο Υποδομών και η χρηματοδότησή του αναζητείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 
Μελετητικά το έργο βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έχει καθυστερήσει για έγκριση της περιβαλλοντικής προμελέτης, της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης. 
Μετά την έγκριση αυτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα σταλεί για ενημέρωση - διαβούλευση στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. 
Από το υπουργείο Υποδομών εκτιμάται ότι ένα τέτοιο έργο, σε αντίθεση με την προβλεπόμενη παραλιακή χάραξη, έχει προσδιορισμένο και προβλέψιμο κατασκευαστικό κόστος, καθώς και κόστος απαλλοτριώσεων. Ακόμα, θα έχει κυκλικούς (ισόπεδους) κόμβους και σωστά γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, η αρχή του έργου θα είναι στον κόμβο Ζαφείρη και θα ακολουθεί τη σημερινή παράκαμψη Ασπροχώματος, η οποία θα διαπλατυνθεί, όπως και ο υφιστάμενος παραποτάμιος δρόμος έως την ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, μετά τον ποταμό Αρι. Ο δρόμος αυτός σε όλο το μήκος του θα είναι δίιχνος (μία λωρίδα ανά κατεύθυνση), ενώ θα διαπλατυνθεί και η υφιστάμενη γέφυρα της παράκαμψης, στον Αρι. Στην ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη θα είναι 4ιχνος και το διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα είναι η γραμμή. Ο σημερινός δρόμος θα είναι το ρεύμα προς Μεσσήνη και Ριζόμυλο. Για το ρεύμα προς Καλαμάτα θα φτιαχτεί καινούργιος δίιχνος δρόμος νότια της γραμμής. 
Η παράκαμψη της Μεσσήνης θα ξεκινάει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Θα κινείται νότια, θα περνάει τον Πάμισο με νέα μεγάλη γέφυρα και θα κινείται έξω από τη μελλοντική επέκταση του σχεδίου πόλης της Μεσσήνης. 
Για την παράκαμψη της Βελίκας εξετάζονται δύο σενάρια, της μικρής και της μεγάλης παραλλαγής (εκεί που προβλεπόταν η παραλιακή χάραξη). 
Ο υφιστάμενος δρόμος από το στρατιωτικό αεροδρόμιο έως και την είσοδο της Μεσσήνης, με την παλιά γέφυρα του Παμίσου, θα παραμείνει ως έχει για την κυκλοφορία προς Μεσσήνη, την ευρύτερη περιοχή και την 7η επαρχιακή. Ο δρόμος από τον κόμβο Ζαφείρη έως την ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη μελετάται ως δίιχνος, καθώς υπάρχει και η εναλλακτική διαδρομή του υφιστάμενου εθνικού δρόμου στο Ασπρόχωμα. 
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου