Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Το ελαιόλαδο φρενάρει το Aλτσχάιμερ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μία σπουδαία επιστηµονική ανακάλυψη που αναµένεται να δώσει ώθηση στο ελληνικό ελαιόλαδο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ηµέρες στις ΗΠΑ. Συγκεκριµένα και σύµφωνα µε ρεπορτάζ της Κατερίνας Ροββά στην εφηµερίδα “Τα Νεά”: “Ερευνητές του Πανεπιστηµίου της Λουιζιάνας µε επικεφαλής την καθηγήτρια Amal Kaddoumi κατάφεραν να σταµατήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιµερ σε πειραµατόζωα χρησιµοποιώντας ειδικά επιλεγµένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους. 
Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας, τα οποία δηµοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστηµονικό περιοδικό “Journal of Nutritional Biochemistry”, ανοίγει ο δρόµος ώστε να ονοµαστεί το ελαιόλαδο «ιατρικό τρόφιµο», κάτι που θα µας κάνει να αλλάξουµε τον τρόπο που βλέπαµε µέχρι σήµερα αυτή τη θαυµατουργή ουσία: για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι το λάδι από ελιές µπορεί -υπό συγκεκριµένες προϋποθέσεις- να λειτουργήσει ως φάρµακο όχι µέσω σκευασµάτων αλλά µέσω της διατροφής. 
Οι ερευνητές χρησιµοποίησαν ειδικά πειραµατόζωα τα οποία εµφανίζουν νόσο Αλτσχάιµερ λίγες µόλις εβδοµάδες µετά τη γέννησή τους. Επί τέσσερις µήνες τούς χορηγούσαν µέσω της καθηµερινής διατροφής τους ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο πε- ριέχει τα υψηλότερα επίπεδα ελαιοκανθάλης στην παγκόσµια αγορά.
 
Πρόκειται για λάδι παραγωγής της οικογένειας Δαφνή από τον Αγιο Ματθαίο της Κέρκυρας προερχόµενο από την ιθαγενή ελληνική ποικιλία Λιανολιά Κερκύρας, το οποίο είχε γίνει διεθνώς γνωστό το 2016, όταν βραβεύθηκε µε το χρυσό βραβείο Olympia Health and Nutrition Award. Στον διαγωνισµό, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους καθηγητές του Φαρµακευτικού Τµήµατος του Πανεπιστηµίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη και Ελένη Μέλλιου και το World Olive Center for Health, το συγκεκριµένο ελαιόλαδο είχε διακριθεί ανάµεσα σε 565 υποψηφιότητες από 8 χώρες χάρη στην πολύ υψηλή του περιεκτικότητα στη «θαυµατουργή» ουσία ελαιοκανθάλη -σε επίπεδα που προσέγγιζαν το 1 γραµµάριο ανά κιλό ελαιολάδου. 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 
Οπως εξηγούν οι Αµερικανοί ερευνητές, η δόση ελαιολάδου που χορηγήθηκε στα πειραµατόζωα αντιστοιχούσε στη µέση κατανάλωση του ελληνικού πληθυσµού, δηλαδή σε περίπου 40-50 γραµµάρια την ηµέρα. Τα ευρήµατα ήταν εντυπωσιακά: τα πειραµατόζωα που λάµβαναν είτε µόνο ελαιόλαδο είτε ελαιόλαδο σε συνδυασµό µε το φάρµακο Donepezil, το οποίο καταπολεµά το Αλτσχάιµερ, δεν εµφάνισαν σχεδόν κανένα σύµπτωµα της νόσου. Μάλιστα ο συνδυασµός µε το φάρµακο έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσµατα από ό,τι όταν το φάρµακο χορηγείτο µόνο του. 
Σύµφωνα µε τους διακεκριµένους καθηγητές, πρόκειται για µια πολύ σηµαντική ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόµο για τον χαρακτηρισµό του ελαιολάδου ως ιατρικού τροφίµου -αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλείται medical food- το οποίο θα χορηγείται µε ιατρική καθοδήγηση. «Βέβαια», εξηγεί µιλώντας στα «Νέα» ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, «θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτό θα γίνει µόνο για ελαιόλαδα που είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη και όχι γενικά για κάθε ελαιόλαδο». Το ερώτηµα που προκύπτει, εξηγεί ο ίδιος, είναι κατά πόσο τα σπουδαία αποτελέσµατα της αµερικανικής έρευνας θα έχουν ισχύ και στον ανθρώπινο οργανισµό. «Στο ερώτηµα αυτό θα δώσει µια αρχική απάντηση η πρώτη διεθνώς κλινική µελέτη σε ασθενείς µε πρώιµα συµπτώµατα Αλτσχάιµερ που γίνεται µε τη χρήση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη και που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του ΑΠΘ Μάγδας Τσολάκη σε συνεργασία µε το Φαρµακευτικό Τµήµα του ΕΚΠΑ. Ελπίζουµε µέσα στην ερχόµενη χρονιά να είµαστε σε θέση να έχουµε τα πρώτα θετικά συµπεράσµατα», λέει. 

ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η παραπάνω κλινική µελέτη -η οποία συνιστά παγκόσµια πρωτοπορία- κρίθηκε «µη σηµαντική» από το ελληνικό κράτος, µε αποτέλεσµα η αίτηση για χρηµατοδότησή της µέσω του προγράµµατος “Ερευνώ-Καινοτοµώ” να απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας στις αρχές του περασµένου Δεκεµβρίου. 
Σε προηγούµενες µελέτες η οµάδα της καθηγήτριας Kaddoumi είχε πετύχει ένα παρόµοιο αποτέλεσµα χορηγώντας την καθαρή ουσία ελαιοκανθάλη σε πειραµατόζωα και είχε διαλευκάνει τον µηχανισµό, µε τον οποίο η ουσία αυτή προστατεύει τον εγκέφαλο από την εκφύλιση αποµακρύνοντας το τοξικό β- αµυλοειδές. Τώρα όµως για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσµα µπορεί να επιτευχθεί µε την κατανάλωση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη µέσω της διατροφής, γεγονός µε εξαιρετικά σπουδαία πρακτική σηµασία. 
«Η µελέτη αυτή δεν αφορά µόνο το συγκεκριµένο ελαιόλαδο αλλά όλα τα ελληνικά ελαιόλαδα µε υψηλή ποσότητα ελαιοκανθάλης και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους επί χρόνια θεωρούσαν το ελαιόλαδο ως ένα απλό φαγητό και µάλιστα ευτελούς οικονοµικής αξίας. 
Δυστυχώς ακόµα και σήµερα µεγάλο µέρος της πανεπιστηµιακής κοινότητας αλλά και των κρατικών υπηρεσιών ελέγχου των τροφίµων υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη συγκεκριµένων συστατικών µέσα στο ελαιόλαδο, όπως η ελαιοκανθάλη, δεν πρέπει να µετριέται και δεν πρέπει να συσχετίζεται µε ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Επί πολλά χρόνια προσπαθούµε να αναδείξουµε το ρόλο του ελαιολάδου στην προστασία της υγείας και έτσι να αυξήσουµε την οικονοµική του αξία», επισηµαίνει ο καθηγητής Μαγιάτης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου