Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «Αθήνα, Επίδαυρος, Μυκήνες και Μεσσήνη»

Χίλιοι πεντακόσιοι μαθητές λυκείου από την Κάτω Ιταλία θα βρεθούν το Μάρτιο στην Αρχαία Μεσσήνη στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προ- γράμματος φιλοσοφίας. Πρόκειται για μία συνεργασία, που αποσκοπεί στην διάδοση της φιλοσοφίας στη νέα γενιά και στην ανάδειξη των περιοχών που συνδέονται με τη δυτική φιλοσοφία. Αυτήν την εγκαινίασε το Σωματείο «Διάζωμα», με πρόεδρο τον Σταύρο Μπένο, μαζί με το Πολιτιστικό Σωματείο της Ιταλίας «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα». Η συνεργασία αυτή έχει στόχο να αναδείξει την κουλτούρα των δύο λαών και να ενδυναμώσει το στοιχείο της ταυτότητας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, έχοντας ως σημείο αναφοράς το «genius loci» (το πνεύμα του τόπου) που κληροδότησε η αρχαιότητα», σημειώνει στη σχετική ανα-κοίνωσή του το «Διάζωμα».
 
Οπως προσθέτει, «το Σωματείο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» ιδρύθηκε από την Giuseppina Russo, την πρόεδρο του Φεστιβάλ και βρίσκεται στην αρχαία Ελέα της Κάτω Ιταλίας, τη γενέτειρα του φιλόσοφου Παρμενίδη (6ος-5ος π.Χ.). Το 2011 το Σωματείο βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στη διάδοση της φιλοσοφίας στη νέα γενιά και για τη συμβολή του στην προβολή και ανάδειξη των περιοχών που συνδέονται συμβολικά με τη δυτική φιλοσοφία. Κάθε χρόνο το παραπάνω Σωματείο διοργανώνει το ομώνυμο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα». Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που συνδέονται συμβολικά με τη δυτική φιλοσοφία και τη Μεγάλη Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές λυκείων κλασικών σπουδών από όλη την Ιταλία, διαρκεί από 4 έως 5 ημέρες και περιλαμβάνει δραστηριότητες φιλοσοφικής πρακτικής, όπως ο φιλοσοφικός διάλογος, ο φιλοσοφικός περίπατος, ο διαγωνισμός φιλοσοφίας, εργαστήρια και συναντήσεις. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασίζονται στη μεθοδολογία της βιωματικής μάθησης” 
Το 2015 γεννήθηκε το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα». Γίνεται σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (Αθήνα, Ερέτρια, Επίδαυρος, Μυκήνες, Δελφοί, Κόρινθος). Η φετινή διοργάνωση θα έχει τον τίτλο: «Αθήνα, Επίδαυρος, Μυκήνες και Μεσσήνη», καθώς μετά από πρόταση του Σωματείου «Διάζωμα», το Φεστιβάλ ενέταξε στο πρόγραμμά του και τον Αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης. Στις 13 και 18 Μαρτίου 2018, 1.500 μαθητές, αριθμός διπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια, θα μυηθούν στον «κόσμο της φιλοσοφίας» μέσα από δυο εκπαιδευτικές δράσεις: α) τον «Φιλοσοφικό-θεατρικό περίπατο» στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και β) τον «Φιλοσοφικό διάλογο» στο Εκκλησιαστήριο, τον τόπο συνέλευσης των πολιτών της Αρχαίας Μεσσήνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου