Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΣΤΗ ΜΕΣΣΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα ιλαράς

Σε λιγότερο από ένα μήνα τα κρούσματα ιλαράς στη Μεσσηνία διπλασιάστηκαν, ανε- βάζοντας τον αριθμό των νοσούντων στους δέκα. Μεταξύ αυτών και ένα μωρό 23 μηνών, το οποίο νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από την προηγούμενη Τρίτη. Εκτός από το μωρό νόσησε και ένας ακόμα ανήλικος τσιγγάνος ομόφυλός του 13 χρόνων, χωρίς ευτυχώς να παρουσιάσει επιπλοκές και τώρα αναρρώνει.
  Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνίας, μέσα στον τρέχοντα μήνα προστέθηκαν 5 επιπλέον κρούσματα της ασθένειας στο νομό, ενώ μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί συνολικά 5 κρούσματα ιλαράς.
Η εξάπλωση της ασθένειας δεν εμπνέει όμως ανησυχία για το ενδεχόμενο επιδημίας, όπως διαβεβαιώνει στην “Ε” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ. Λέει λοιπόν πως πρόκειται για σποραδικά κρούσματα και όχι επιδημικά -ενώ την τελευταία εβδομάδα ένα ακόμα τέτοιο περιστατικό πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, χωρίς να παρουσιάσει επιπλοκές. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνίας, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, οπότε και παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα ιλαράς στο νομό και μέχρι χθες, είχαν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί συνολικά 10 κρούσματα -μεταξύ αυτών και μία νοσηλεύτρια. Πάντως νοσοκομειακές πηγές δια- βεβαιώνουν ότι υπάρχει ενημέρωση προς το προσωπικό, αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας είναι υπεύθυνος για το αν θα εμβολιαστεί ή όχι απέναντι στη νόσο. Ο κ. Μιχαήλ από την πλευρά του επισημαίνει ότι παίρνονται όλες οι προφυλάξεις, τουλάχιστον από τους γιατρούς, οι οποίοι είναι πληρέστατα ενημερωμένοι και ξέρουν τι μέτρα και προφυλάξεις θα πάρουν ώστε να μην νοσήσουν. 

10 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 
Στις αρχές του μήνα η Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ασθένειας και προέτρεπε σε αυξημένη προσοχή και παρακολούθηση. Θυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα ιλαράς στη Μεσσηνία παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο σε ένα παιδί 2,5 χρόνων, ενώ οι υπόλοιποι 4 νόσησαν τον Δεκέμβριο: δύο αδέλφια, μία γυναίκα 45 χρόνων και ένας άνδρας 48 χρόνων, οι οποίοι κόλλησαν ο ένας από τον άλλον, και στα τέλη του ίδιου μήνα νόσησαν μία 16χρονη τσιγγάνα και μία νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που δεν είχε εμβολιαστεί. Σε αυτά λοιπόν ήρθαν να προστεθούν τον Ιανουάριο τα δύο κρούσματα σε ανήλικους τσιγγάνους (ο 13χρονος και το 23 μηνών μωρό), καθώς και ένας 29χρονος αλλοδαπός, ένας 37χρονος Ελληνας και μία 30χρονη Ελληνίδα, οι οποίοι έχουν ήδη πάρει εξιτήριο και σύμφωνα με την επί- σημη ενημέρωση που έχουμε -εκτός από το μωρό που συνεχίζει να νοσηλεύεται-, όλοι οι άλλοι ασθενείς γιατρεύτηκαν, δεν παρουσίασαν άλλες επιπλοκές και μετά τη νοσηλεία τους επέστρεψαν στα σπίτια τους. 

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 
Ο Μιχάλης Μιχαήλ επισημαίνει για μια ακόμα φορά την ανάγκη εμβολιασμού όσων ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει οπωσδήποτε, αν δεν είναι σωστά εμβολιασμένοι, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Πρόκειται λοιπόν για άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1970 έως και το 2000, τα οποία συνήθως δεν έχουν κάνει την επαναληπτική δόση, γι’ αυτό πρέπει να ελέγξουν τα βιβλιάρια υγείας τους. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΜ, όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1970 έχουν περάσει την ιλαρά σε παιδική ηλικία, όπως και μετά το 2000, ενώ οι μόνοι ανεμβολίαστοι είναι όσοι ασπάζονται το αντιεμβολιαστικό κίνημα και πληθυσμιακές ομάδες όπως οι Ρομά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου