Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σπάρτη: Το άγαλμα της Θεάς Υγείας γλίτωσε λίγο πριν από την πώληση


Μία σημαντική υπόθεση κατοχής, μεταφοράς και διάθεσης αρχαίων αντικειμένων, μεγάλης αξίας, εξιχνιάσθηκε στη Σπάρτη την περασμένη Παρασκευή και η επίσημη παρουσίαση έγινε χθες στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι έρευνες, όπως μας επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, συνεχίζονται, ενώ ερευνώνται όλες οι πτυχές, ακόμα και το αν υπάρχει σύνδεση με υποθέσεις που το προηγούμενο διάστημα απασχόλησαν τη Μεσσηνία.
Επίσης, η έρευνα των Αρχών έχει καταλήξει ότι οι τρεις δράστες, όλοι αυτοκινητιστές στο επάγγελμα, είχαν έρθει σε συμφωνία για την πώληση  αγάλματος αντί μισού εκατομμυρίου ευρώ. Άγνωστο παραμένει αν το άγαλμα είναι προϊόν ανασκαφής ή έφτασε στα χέρια των δραστών με άλλον τρόπο.
 
Θεά Υγεία
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής και έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη, όπου συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 44, 48 και 57 ετών. Οι δύο είναι οδηγοί φορτηγών και ο τρίτος οδηγός ταξί.
Συγκεκριμένα, σε φορτηγό ιδιοκτησίας του 57χρονου συλληφθέντος βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Υγείας,  Ελληνιστικών Χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους περίπου 55 εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα ή το εξωτερικό, έναντι 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμόδιων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Επίσης, σε έρευνες σε σπίτια των συλληφθέντων στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, Ελληνιστικών Χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι Ρωμαϊκών Χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας
-2 ανιχνευτές μετάλλων
-2 βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες
-2 πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων
-4 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
-ένα σπρέι πιπεριού
-8 κινητά τηλέφωνα
-ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
-το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.
 
Επιτυχία
Κατά την παρουσίαση, η κα Ροτζιώκου τόνισε: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής μας παράδοσης, έχοντας εντάξει στο βασικό πλαίσιο των επιχειρησιακών της δράσεων την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μιας κληρονομιάς με παγκόσμια αξία και διαχρονική  σημασία».
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα, δήλωσε ότι η κατάσχεση του αγάλματος είναι πολύ σημαντική. «Πρόκειται για τον τύπο Υγείας Hope και κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το “μαύρο” εμπόριο, όταν συμμετέχουμε όλοι στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας, και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη, που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας», σχολίασε το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου