Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Παραίτηση του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης

Αφού περίμενα περισσότερο από δύο μήνες για να δημοσιοποιηθεί, μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου, η παραίτησή μου από την προεδρία του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, αναγκάζομαι να την δημοσιοποιήσω εγώ διά του Τύπου: 
Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης ιδρύθηκε το 2006 στον Πειραιά. Προτεραιότητα του συλλόγου ήταν η προσπάθεια για μια καλύτερη συνεργασία των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την συντήρηση και την προβολή του Κάστρου της Μεθώνης και της ευρύτερης περιοχής. Ο σύλλογος με την πα-ρουσία του και τις ενέργειές του θα στήριζε τις επιδιώξεις των φορέων για την ευόδωση του κοινού στόχου. 

Ακόμα ένα κύριο μέλημά μας ήταν η προσέλκυση στο σύλλογο αξιόλογων προσωπικοτήτων που με την ακτινοβολία τους θα μπορούσαν να συνδράμουν στην προβολή και την ανάδειξη του κάστρου της Μεθώνης. 
Από την αρχική φάση της λειτουργίας του ο σύλλογος κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη των επιδιώξεών του αρκετά ψηλά: 
Μετά από την άδεια της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων, προχώρησε με ίδιους πόρους στον καθαρισμό από την πολύχρονη άγρια βλάστηση του Προμαχώνα Loredan έτσι ώστε και αυτός μετά από δεκαετίες να είναι προσβάσιμος στους επισκέπτες του κάστρου αλλά και τους επιστήμονες ερευνητές. 
Τον Μάρτιο του 2010, ο σύλλογος διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας μια διεθνούς εμβέλειας διημερίδα στη Μεθώνη με θέμα «Ελληνες και Βενετοί στη Μεθώνη τα χρόνια της Βενετοκρατίας», πρωτόγνωρη για την Μεθώνη. 
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του συλλόγου για την αποκατάσταση του έργου φωτισμού του κάστρου που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από την άνοιξη του 2011. 
Μια τεράστια συμβολή του συλλόγου στην παγκόσμια ανάδειξη του κάστρου της Μεθώνης έγινε τον Νοέμβριο του 2012. Τότε ο σύλλογος υπέβαλε στο υπουργείο Πολιτισμού για την ελληνική επιτροπή της UNESCO, αίτηση και υποστηρικτικό τεύχος πενήντα σελίδων για την ένταξη του κάστρου στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού το κάστρο της Μεθώνης μπήκε σε μια ομάδα κάστρων που περιμένουν την ένταξή τους. 
Τον Μάρτιο του 2014, όταν είχε ανακύψει το θέμα της ανάπλασης και της προστασίας της ακτής της Μεθώνης, ο σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης με το Σύλλογο Επαγγελματιών, και πάλι μιας πρωτόγνωρης για την περιοχή δημόσιας συζήτησης στη Μεθώνη, με τη συμμετοχή τόσο της λιμενολόγου-μελετήτριας του τότε σχεδιαζόμενου έργου, όσο και της εφόρου Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό την αιγίδα του Δήμου. Σε εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας η συζήτηση είχε σαν αποτέλεσμα την ματαίωση των προ- τάσεων και την αναγνώριση για την ανάγκη επανεξέτασης του θέματος με πιο ήπιες παρεμβάσεις στην ακτή. 
Το 2015 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έγινε στη Μεθώνη μια νέα διημερίδα με θέμα: «Η Μεθώνη και η περιοχή της από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια - Αρχαιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις». 
Κι επειδή οι εργασίες της ολοκληρωτικής αποκατάστασης του φωτισμού του κάστρου είχε αναδείξει την κλοπή του κεντρικού καλωδίου του έργου, κάτι που φυσικά εμπόδιζε τις περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης, ο σύλλογος με χορηγία προμήθευσε αυτό το καλώδιο στην Εφορεία Μεσσηνίας! 
Εν τω μεταξύ, μετά από σύσκεψη στο Δημαρχείο, με πρωτοβουλία του συλλόγου, ο δήμος ανέλαβε τη συντήρηση και λειτουργία του φωτισμού. Εδώ φάνηκε και το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του συλλόγου. Η προσπάθεια για τη συνεργασία των αρμοδίων επ’ ωφελεία του κάστρου της Μεθώνης. 
Το 2017 ήρθε ακόμα μια μεγάλη διάκριση. Πανευρωπαϊκή φιλοτελική έκθεση EUROPA στη Μεθώνη, με θέμα τα κάστρα. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν και πάλι στη Μεθώνη. Ολα αυτά τα χρόνια έγιναν και πολλά άλλα, όπως ομιλίες, παρουσιάσεις, έκδοση θεματικών ημερολογίων, εντύπων, πανό, εκθέσεις φωτογραφιών, ταινίες ντοκιμαντέρ, ενημερωτικά δελτία, μουσικές βραδιές, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις κ.ά. 
Ομως, την τελευταία διετία, κατά τη διαδικασία απογραφής του συλλόγου στη Νομαρχία Πειραιά, διαπιστώθηκε μια έλλειψη στο καταστατικό για την ελεγκτική επιτροπή που θα έπρεπε να απορρέει από τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου και η θητεία της να είναι παράλληλη με τη θητεία του ΔΣ. Κάτι που θα μπορούσε βέβαια να θεραπευτεί με μια τροποποίηση-προσθήκη στο υπάρχον εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Πειραιά, καταστατικό. Ετσι κι ενώ είχα αναλάβει και προσπαθούσα να βρω λύση, άγνωστο γιατί, άρχισε να ζητείται μετ’ επιτάσεως στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. η ριζική τροποποίηση του καταστατικού, κάτι που τελικά τον περασμένο χρόνο οδήγησε σε δυσλειτουργία το Δ.Σ. του Συλλόγου. Τον περασμένο Νοέμβριο, αυτή η δυσλειτουργία κορυφώθηκε και ουσιαστικά οδήγησε σε υποβολή παραίτησης δύο μέλη του Δ.Σ. Τελικά στο Δ.Σ. του Δεκεμβρίου και αφού ανακλήθηκε η μία παραίτηση, ανακοίνωσα κι εγώ την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από το Δ.Σ. στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση. Δεν πήγαινε άλλο… Ενδεχομένως η συνδικαλιστική εμπειρία και δράση κάποιων μελών του Δ.Σ. σε άλλες παλιότερες θέσεις, υπερίσχυσε. Ο ρόλος μου και η αποστολή μου στον αγαπημένο μου Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης μετά από 12 χρόνια τελείωσαν εδώ. Θέλω να πιστεύω «δόξη και τιμή»… 
Ευχαριστώ τα μέλη του συλλόγου αλλά και τους αρμόδιους φορείς που συνεργαστήκαμε, για την εμπιστοσύνη που με περιέβαλαν αυτά τα 12 χρόνια. 

Γιάννης Α. Μπίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου