Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Με ορμητήριο τη Μεσσηνία και την Ηλεία… πέρασμα των προσφύγων προς την ΙταλίαΣτις ακτές της Μεσσηνίας και της Ηλείας έχουν μεταφέρει τη δράση τους τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών. Όλο και πιο συχνά οι διακινητές προωθούν με πλοιάρια προς την Ιταλία μετανάστες που μεταφέρονται με βαν από την Αττική, εισπράττοντας ακόμα και 3.000 ευρώ ανά άτομο. Πρόσφατα εντοπίστηκαν 64 άτομα σε ιστιοφόρο ανοικτά της Γλύφας Ηλείας, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα 62 μετανάστες σε ιστιοφόρο στο Μαράθι Μεσσηνίας.
Περισσότεροι δε από 500 μετανάστες έχουν αποπειραθεί το τελευταίο διάστημα να αναχωρήσουν από δυσπρόσιτα σημεία των ακτών της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία υποδεικνύουν στα κυκλώματα ντόπιοι.
 
Πλούσια δράση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο υπογράφει ο Ηλίας Κάνιστρας, «τόπος δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών έχουν γίνει οι ακτές της Δυτικής Ελλάδας. Παρά τις κατά καιρούς συλλήψεις, οι διακινητές δεν πτοούνται και εξακολουθούν να μεταφέρουν μετανάστες με προορισμό την Ιταλία, αφού τα ποσά που εισπράττουν είναι μεγάλα και μπορεί να φθάνουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ για κάθε άτομο.
Το πρόσφατο περιστατικό με τον εντοπισμό 64 προσφύγων την περασμένη Δευτέρα σε ιστιοφόρο ανοικτά της Γλύφας Ηλείας, στο Ιόνιο Πέλαγος, δείχνει ότι τα κυκλώματα προσπαθούν συνεχώς να βρίσκουν σημεία των ακτών που θεωρούν ότι δύσκολα θα εντοπιστούν από την Αστυνομία ή το Λιμενικό.
Μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο, στις περισσότερες περιπτώσεις, συνεργάζονται με άτομα που γνωρίζουν καλά τις παραλιακές περιοχές και μπορούν να υποδείξουν απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες ακτές από την Πρέβεζα μέχρι και τη Μεσσηνία.
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές Αρχές, το ταξίδι της ελπίδας για τους μετανάστες, όπου ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετές οικογένειες, ξεκινά από διάφορες περιοχές της Αττικής.
Με δεδομένο ότι οι μετανάστες γνωρίζουν ότι δε θα μπορέσουν να περάσουν από τα σημεία εξόδου, λόγω των ελέγχων, απευθύνονται στα κυκλώματα. Όσοι λοιπόν από αυτούς διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα, αφού πρώτα πληρώσουν, στη συνέχεια επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία ή κλειστού τύπου μικρά φορτηγά, με προορισμό κάποια  ακτή της Δυτικής Ελλάδας.
Μόλις αποβιβαστούν, οι οδηγοί των οχημάτων απομακρύνονται και οι μετανάστες ακολουθώντας τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί, φθάνουν στα ιστιοφόρα ή τα πλοιάρια, όπου τους περιμένουν κυρίως αλλοδαποί, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν στην Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, η δράση των κυκλωμάτων στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας αυξάνεται μετά το τέλος του χειμώνα, αφού η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επιτρέπει το ταξίδι προς την Ιταλία. Άλλωστε, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, πριν από τον πρόσφατο εντοπισμό των 64 μεταναστών στην Ηλεία, τον περασμένο Μάρτιο είχαν εντοπιστεί 62 μετανάστες σε ιστιοφόρο στο Μαράθι Μεσσηνίας, ενώ το τελευταίο 10μηνο έχουν εντοπιστεί περίπου 500 μετανάστες, εκ των οποίων και αρκετά παιδιά, σε πλοία κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.
 
«Να ληφθούν μέτρα»
Με αφορμή το γεγονός του νέου εντοπισμού μεταναστών σε ακτή της Ηλείας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι “μας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα, διότι για πρώτη φορά καταγράφεται τέτοιο περιστατικό και γι’ αυτό ζητάμε από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής  να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη μετατραπεί η περιοχή μας σε σημείο διακίνησης”.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ιωσήφ Ναμπίλ Μοράντ, όπου βρέθηκαν οι μετανάστες, ανέφερε στην “Κ” ότι “όσο θα δυσκολεύονται οι μετανάστες να περάσουν από άλλα σημεία της χώρας, τόσο οι διακινητές θα ψάχνουν να βρουν νέα σημεία, όπως η περιοχή μας, που διαθέτει μια πολύ μεγάλη ακτογραμμή”. Γι’ αυτό, όπως προσθέτει, θα πρέπει να ενισχυθούν η Αστυνομία και το Λιμενικό τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μέσα, προκειμένου να γίνονται περισσότεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου