Σάββατο 12 Μαΐου 2018

1,5 εκ. για έργα ύδρευσης στο Δήμο Πύλου – Νέστορος

Πίστωση 1,5 εκ. ευρώ θα διατεθεί στον Δήμο Πύλου – Νέστορος από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω του Ταμείου Συνοχής, για έργα αναβάθμισης της ποιότητας του πόσιμου νερού, καθώς η σχετική μελέτη που είχε υποβάλει ο δήμος εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. 
Το έργο, με τίτλο “Τηλεμετρία, έλεγχος διαρροών και ποιότητας δικτύων ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Πύλου”, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.839.057,64 ευρώ, από τα οποία η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.483.111 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 355.947 ευρώ θα αποτελέσουν ίδια συμμετοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος. 
Σύμφωνα με την έκθεση που συνόδευε τη μελέτη του δήμου, “η δημιουργία στη Δ.Ε. Πύλου ενός συστήματος τηλεμετρίας και τηλεελέγχου των δικτύων ύδρευσης θεωρείται απαραίτητη, ως βέλτιστη λύση για μείωση διαρροών, εντοπισμό λαθροληψίας νερού, συλλογή, καθαρισμό και διανομή ύδατος, μέσω ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων”.
 
Αντικειμενικός σκοπός του έργου, συνεχίζει η τεχνική έκθεση, είναι “να δημιουργηθεί ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, με βάση το οποίο θα γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου μεταφοράς/διανομής νερού. Ετσι, μέσω εγκατάστασης κατάλληλου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και παραμετροποιημένου λογισμικού συστήματος, θα συλλέγονται (και θα επεξεργάζονται) πληροφορίες από όλες τις εγ- καταστάσεις ύδρευσης και οι οποίες θα ενημερώνουν το σύστημα για α) εντοπισμό διαρροών (και διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για άμεσο συντονισμό εργασιών και αντιμετώπιση/ελαχιστοποίηση απωλειών), β) άμεση παρουσίαση των υδατικών αποθεμάτων, ισοζυγίου νερού, κατανάλωση νερού, και γ) παρακολούθηση ποιότητας πόσιμου ύδατος”. 
Το προτεινόμενο σύστημα τη-λεελέγχου και τηλεχειρισμού θα αποτελείται από τοπικούς σταθμούς που θα τοποθετηθούν σε 41 θέσεις του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Πύλου, απ’ όπου θα παρέχεται τοπικός έλεγχος, τηλεχειρισμός και αυτόνομος τοπικός αυτοματισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου