Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Η Σκανδιναβία γνωρίζει περισσότερο τη Μεσσηνία

Πλούσια είναι το τελευταίο διάστημα η μεσσηνιακή δραστηριότητα σε πολιτιστικό επίπεδο στη Σκανδιναβία. 
Κεντρικά πρόσωπα στις εκδηλώσεις η μεγάλη ντίβα Μαρία Κάλλας και η διακεκριμένη ποιήτρια Κική Δημουλά, ανθολογία ποιημάτων της οποίας μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στη σουηδική γλώσσα. 
Η ανθολογία τιτλοφορείται: “Στη ξενιτιά του σώματος” (στίχος από ποίημά της) και περιέχει έργα της από το 1956 έως το 2014. 
Μιλώντας στην “Ε” ο Θανάσης Ψαρούλης μας ενημέρωσε πώς η μετάφραση των ποιημάτων έγινε από τους φίλους της Μεσσηνίας, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Jan Henrik Swahn και την πολιτιστική σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη Rea Ann-Margaret Mellberg .

Τα ποιήματα μάλιστα μελοποιήθηκαν από τον Νίκο Ξανθούλη και απαγγέλθηκαν από την μεγάλη ηθοποιό με συμμετοχή σε έργα του Ingegmar Bergman, Stina Ekblad σε πολυπληθή εκδήλωση στη Μουσική Ακαδημία Στοκχόλμης. 
Για την εκδήλωση, αλλά και για την μεταφρασμένη ανθολογία υπήρξαν σημαντικές αναφορές στον σουηδικό Τύπο. 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Κική Δημουλά το προηγούμενο διάστημα είχε επιλεγεί ως ποιήτρια του μήνα στην κρατική Ραδιοφωνία της Σουηδίας και κάθε Δευτέρα επί 4 εβδομάδες η γνωστή ηθοποιός Stina Ekblad απήγγειλε ποιήματά της στα Σουηδικά. Παράλληλα στις 28 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης Κάλμαρ έλαβε χώρα εκδήλωση για την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας με την Ελληνίδα σοπράνο Κατρίνα Ρούσου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Έλληνας πρέσβης μαζί με τον συγγραφέα Jan Henrik Swahn παρέδωσαν ένα αντίτυπο με την μεταφρασμένη στα Σουηδικά ανθολογία της Κικής Δημουλά στην Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και Ισότητας της Σουηδίας. 
Εξάλλου στις 6 Μαΐου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Η δική μας Κάλλας” του Ελληνοσουηδού σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Στοκχόλμης με πρωτοβουλία της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβεία. 
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από καλλιτέχνες, bloggers και δημοσιογράφους. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Έλληνας πρέσβης Δημήτριος Τουλούπας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μαρίας Κάλλας Φίλιππος Μπάμης. 
Ακολούθησε δεξίωση με μεσσηνιακά εδέσματα και κρασιά. 

Αφιέρωμα και στη Νορβηγία 
Την περασμένη Παρασκευή η ευρείας κυκλοφορίας νορβηγική εφημερίδα Dagbladet παρουσίασε εκτενές αφιέρωμα σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Άγιο Νικόλαο και Στούπα με ειδική αναφορά στον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά. Η Μεσσηνία άλλωστε δεν είναι άγνωστη και στο τηλεοπτικό κοινό της Νορβηγίας, καθώς το δημοφιλές παιχνίδι Mastarnas Mastare, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγούς να γνωρίσουν έστω και από τη μικρή οθόνη τις ομορφιές της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου