Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ρηξικέλευθη πρόταση από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για το μέλλον του Στρατοπέδου Καλαμάτας


Πρότεινε δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας ατόμων με αυτισμό
 
 
Η πρόταση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του υπό κατάργηση στρατοπέδου της Καλαμάτας, ως κοινωνικές δομές, ήταν αυτή που κυριάρχησε το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αυτισμός: Παιδιά του Θεού μας».
Κι αυτό γιατί έρχεται σε άμεση αντίθεση τόσο με την πρόταση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος θεωρεί ότι οι εγκαταστάσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τους ιπτάμενους σε περίπτωση αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ, όσο και με τις προτάσεις που έχουν ακουστεί και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.
Βέβαια, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος των Καίσαρι, μόνο οι προτάσεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και του δημάρχου Καλαμάτας είναι συγκεκριμένες. Από κει και πέρα, οι φορείς της πόλης είτε δεν έχουν εκφραστεί είτε ακούμε μια πανσπερμία απόψεων.   
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το περασμένο Σάββατο, στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος έκανε λόγο για την ανάγκη που έχει η πόλη της Καλαμάτας για κοινωνικές δομές και πρότεινε τη δημιουργία ενός campus Φιλοξενίας, ενός Ξενώνα Φιλοξενίας Ατόμων με Αυτισμό και των οικογενειών τους στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Καλαμάτας.
Ο Σεβασμιώτατος ευελπιστεί σε ευήκοα ώτα, καθώς όπως είπε, οι δομές αυτές είναι αναγκαίες και πρέπει να λειτουργούν σε βάθος χρόνου, και ο ίδιος περιμένει πρόταση στήριξης στην ιδέα αυτή, καθώς απαιτούνται όχι μόνο χρήματα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που θα υποστηρίξει την λειτουργία ενός τέτοιου Ξενώνα Φιλοξενίας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, “ώστε να αισθανθούν οι άνθρωποι αυτοί ότι δεν είναι μόνοι”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η ομιλία του περιείχε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, καθώς με αφορμή την κατάργηση του Στρατοπέδου Καλαμάτας, ο ίδιος πρότεινε την αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του για Ξενώνα Φιλοξενίας που θα στηρίξει και θα ανακουφίσει τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσουν να γίνουν πράγματα σε αυτή την πόλη, που θα εξυπηρετούν τις οικογένειες αυτές και όχι μόνο συλλόγους που ικανοποιούν άλλες προτεραιότητες. Η αιχμηρή αυτή δήλωση του Σεβασμιώτατου έκανε αίσθηση και είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί.
“Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, για έναν οραματισμό που ξεπερνάει τον ρεαλισμό, αλλά κάποτε πρέπει να ξεκινήσουν να γίνονται πράγματα σε αυτή την πόλη, για να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες και τα συγκεκριμένα άτομα και όχι μόνο σύλλογοι που ικανοποιούν άλλες προτεραιότητες.
“Θέλω να πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι φορείς της πόλης μας και θα πάψουν να σκέφτονται πράγματα αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου, που θα εξυπηρετούν σκοπιμότητες μικροπολιτικής και όχι την ανάγκη που έχουμε στην πόλη αυτή να δημιουργήσουμε τέτοιες κοινωνικές δομές για να στηριχθούν όλα αυτά τα άτομα και οι οικογένειές τους”.
Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου