Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

«Συγκρατημένη» η άφιξη τουριστών στο αεροδρόμιο Καλαμάτας


Σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων για το 2018 το αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» παρουσιάζει μικρή αύξηση της τάξης του 10%. Ειδικότερα, για το 2018 αναμένονται 163.475 τουρίστες, έναντι 147.960 το 2017.  Για φέτος, δηλαδή, αναμένονται 15.515 τουρίστες περισσότεροι.
Η εικόνα θα βελτιωθεί από τον εσωτερικό τουρισμό, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός και προγραμματισμός για προσέλκυση  μεγαλύτερου αριθμού ξένων τουριστών, καθώς- σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία- είναι αυτοί που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στις περιοχές που επισκέπτονται.
Εκτός από τον "ήλιο και τη θάλασσα", που διαθέτει άφθονα ο νομός μας, θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι άλλες μορφές τουρισμού (θρησκευτικός, γαστρονομικός, πολιτιστικός, αθλητικός, ορειβατικός), ώστε η περιοχή να δίνει περισσότερες δυνατότητες χαλάρωσης στους τουρίστες.
Σε αντίθεση με τη… χλιαρή εικόνα που υπάρχει για τη Μεσσηνία, ανεβαίνουν, όπως όλα δειχνουν, οι προσδοκίες για επιπλέον δύο εκατομμύρια επισκέπτες φέτος, με τα τελευταία στοιχεία για τον προγραμματισμό θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες να δείχνουν πως η ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού παραμένει σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τα δεδομένα που συλλέγει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν πως η αύξηση στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 2,69 εκατ. (μέχρι και τα τέλη του Απριλίου), 16,8% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Συνολικά οι κρατημένες θέσεις φτάνουν τα 18,8 εκατομμύρια.
Στους προορισμούς με την υψηλότερη ζήτηση- η οποία "καθοδηγεί” τον προγραμματισμό των αεροπορικών- είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κως και τα Χανιά. Ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται, επίσης, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ ανακάμπτει η Λέσβος.
Οι χώρες από όπου αναμένουμε τους περισσότερους τουρίστες είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ιταλία. Πτωτικά κινείται η ρωσική αγορά και χαμηλά στη λίστα βρίσκεται η γαλλική.
Και μπορεί η σημαντική αύξηση στον προγραμματισμό των αεροπορικών να προοιωνίζεται ένα ακόμη ρεκόρ σε επίπεδο επισκεπτών, όμως στελέχη του Τουρισμού επαναλαμβάνουν πως θα πρέπει να επιτευχθούν αντίστοιχες υψηλές πληρότητες. Έτσι, βάσει των προκρατήσεων, υπολογίζεται πως στο τέλος της χρονιάς θα "μετρήσουμε” τελικά δύο εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό (χωρίς, βέβαια, ακόμη να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους ξένους τουρίστες και τους Έλληνες που ζουν εκτός).
Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου