Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ισχυρή η δυναμική της βρώσιμης ελιάς

Στη διαπίστωση ότι ο κλάδος της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς έχει ισχυρή δυναμική και μπορεί να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, κατέληξαν -μεταξύ άλλων- οι συμμετέχοντες στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Κέντρου Ελιάς «Κρίνος» - Perrotis College. Είχε θέμα «Επιτραπέζια ελιά: 
αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις» και έγινε από 24 – 26 Μαΐου, στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στη Θεσσαλονίκη. Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της εταιρείας Krinos Foods Canada και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αλέξανδρος Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Η ελληνική επιτραπέζια βρώσιμη ελιά βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις διεθνείς αγορές. Η ποικιλία “Καλαμών” θεωρείται η κορυφαία επιτραπέζια ελιάς στον κόσμο, ενώ η “Χαλκιδικής” τα τελευταία 10 χρόνια ακολουθεί την ίδια πορεία, καθώς οι εξαγωγές της έχουν αυξηθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό». 


250 ΣΥΝΕΔΡΟΙ 
Στη διάρκειά του περισσότεροι από 250 παραγωγοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι αντιπροσώπευαν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Ηταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν κάτω από την «κοινή σκέπη» ενός συνεδρίου και αξίωσαν την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι εξελίξεις στις γονιδιωματικές τεχνολογίες θα συμβάλουν τόσο στη βελτίωση όσο και ανάδειξη της ποιότητας της ελιάς, ενώ νέα και καινοτόμα προϊόντα θα ενισχύσουν την κατανάλωσή της, η οποία στην Ελλάδα παραμένει –συγκριτικά- σε χαμηλά επίπεδα. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην κλι-ματική αλλαγή, η οποία τα επόμενα χρόνια θα επιβάλει νέες διαχειριστικές πρακτικές, ζήτησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες καταπολέμησης του δάκου και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να παρακολουθούν στενά τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς. 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ 
Οπως υπογράμμισε ο διευθυντής πωλή- σεων της Interoliva SA José Manuel Ruiz τα τελευταία 35 χρόνια η παγκόσμια παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς έχει υπερτριπλασιαστεί, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα σε εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, πίσω από την Ισπανία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Η πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς Νέλος Γεωργούδης, οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς αγγίζουν σε αξία τα 450 εκατομμύρια ευρώ και ξεπερνούν το 80% της συνολικής παραγωγής που φτάνει τους 250.000 τόνους. 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα κοινής έρευνας του αμερικανικού Πανεπιστημίου WPI και του Perrotis College για την ενίσχυση του μεριδίου της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στην αγορά των ΗΠΑ. Ο ακαδημαϊκός διευθυντής προπτυχιακών προγραμμάτων του Perrotis College, δρ. Κωνσταντίνος Ρότσιος ανέπτυξε τη μεθοδολογία της έρευνας και υπογράμμισε πως λιγότερο από το 1% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα γνώριζε την ποικιλία της Χαλκιδικής. Αντίθετα, ένας στους δύο (ποσοστό 52%) ήξερε την ελιά Καλαμάτας. «Αυτό αποδεικνύει ότι η Χαλκιδικής δεν είναι γνωστό είδος ελιάς στις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, ορισμένες εταιρείες πωλούν ελιές Χαλκιδικής στις Ηνωμένες Πολιτείες ως απλές γενικές πράσινες ελιές. Ετσι, σε περίπτωση ποιοτικής διακύμανσης των ελιών της Χαλκιδικής μπορούν να επεξεργαστούν και να πουλήσουν άλλες ποικιλίες πράσινης ελιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου