Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Π. Τατούλης: «Η ευθύνη των σκουπιδιών είναι απολύτως των Δήμων»


Στα χέρια του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, πέταξε χθες κατά την απολογία του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, την «καυτή πατάτα» για τις ευθύνες στον ΧΑΔΑ του «Αγίου Νικολάου» στην Πύλο.
Αμφότεροι κατηγορούνται για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων, με επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών και τις αισθητικές αξίες.
Χθες η δίκη συνεχίστηκε με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης και την απολογία του κ. Τατούλη. Αμέσως μετά διεκόπη για τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απολογηθεί ο κ. Καφαντάρης και θα προτείνει ο εισαγγελέας.
 
Κατηγορίες
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο αιρετοί αφορούν στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οπότε είχαν εκδηλωθεί και πυρκαγιές στη χωματερή της Πύλου, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη.
Ο περιφερειάρχης κατηγορείται ότι, ενώ με αποφάσεις του κρατικού περιφερειάρχη το 2010 και του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το 2012 του είχαν μεταβιβασθεί οι αρμοδιότητες για διαχείριση, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, αλλά και υλοποίηση των έργων που προβλέπονταν τότε από το ΠΕΣΔΑ, δε φρόντισε για την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης στον Άγιο Νικόλαο Πύλου. Η μονάδα σταμάτησε να λειτουργεί από τα τέλη του 2012 λόγω ανυπαρξίας χώρου εναπόθεσης νέων δεματοποιηθέντων απορριμμάτων, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Αποτέλεσμα ήταν να λειτουργεί παράνομα η χωματερή, ενώ καθημερινά απορριμματοφόρα του Δήμου, αλλά και ιδιώτες, προέβαιναν σε αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών αποβλήτων, αστικών απορριμμάτων και μπαζών, όπως και εύφλεκτων υλικών.
Ο δε δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κατηγορείται για παράνομη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και ότι επέτρεπε την ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων και αποβλήτων από τα απορριμματοφόρα του Δήμου και ιδιώτες.
 
Απολογία Π. Τατούλη
Όπως και κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι δύο πλευρές των κατηγορούμενων ρίχνουν τις ευθύνες η μία στην άλλη, έτσι και χθες συνεχίσθηκε το ίδιο μοτίβο.
Οι μάρτυρες υπεράσπισης από την πλευρά του Δήμου υποστήριξαν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Παράλληλα, ότι μπορεί να υπήρχε απόφαση του δημάρχου για καύση σκουπιδιών, αλλά ποτέ δεν εφαρμόσθηκε.
Στην απολογία του ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει πολλές περιοχές, επισημαίνοντας ότι το 2011 που ανέλαβε καθήκοντα στην Περιφέρεια υπήρχαν πάνω από 120 ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ.
Αναφέρθηκε ακόμη στο διεθνή διαγωνισμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας ότι αυτές τις μέρες υπογράφεται η σύμβαση και μέσα στους επόμενους 10 μήνες ο ανάδοχος αναλαμβάνει την προσωρινή διαχείριση σε όλη την Περιφέρεια.
Σημείωσε, δε, πολλές φορές ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα, καθώς αυτή ανήκει στο ΦΟΔΣΑ και στις Δημοτικές Αρχές, ενώ ανέφερε ότι το 2012 το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τις Δημοτικές Αρχές και τον ΦΟΔΣΑ σχέδια για αποκατάσταση, αλλά οι προτάσεις που κατέθεσαν ήταν σε δυσθεώρητα οικονομικά ύψη, όπως τόνισε ο κ. Τατούλης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τότε η Διυπουργική Επιτροπή τού ζήτησε να αναλάβει και δέχτηκε. Αυτό, όπως είπε, ήταν ανάθεση ενός έργου και όχι αρμοδιότητα.
Επίσης, ανέφερε ότι οι Δήμοι με δικές τους αποφάσεις συνέχισαν να χρησιμοποιούν τους κλειστούς ΧΑΔΑ.
Για δέματα σκουπιδιών που προέκυπταν από τους δεματοποιητές, ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι καμία σύμβαση δεν προέβλεπε πού θα μεταφερθούν και πως ο μόνος τρόπος ήταν η κήρυξη της περιοχής από τους Δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με την προϋπόθεση μεταφοράς τους σε αδειοδοτημένο χώρο.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι ευθύνη των Δήμων να λειτουργούν μέσα στο ΠΕΣΔΑ που υπάρχει τώρα.
Χαρακτηριστικά είπε ότι η ευθύνη για τα σκουπίδια είναι «απολύτως των Δήμων» και πως η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα, απλώς ανέλαβε να ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο έργο.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου