Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960 Τα αρχαία στυλό της Πύλου!

Καλά κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτουν τρία αντικείμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, τα οποία όπως όλα δείχνουν κάποτε ήταν... στυλό! Η χρήση τους ως τώρα δεν είχε γίνει δυνατό να αποκρυπτογραφηθεί. Μέσα από τις τελευταίες μεθόδους, φάνηκε όμως πως ήταν από χάλυβα (με διακόσμηση από δέρμα και κλωστές) και πως προέρχονται από την Ελληνιστική περίοδο. Ξεχωρίζουν μάλιστα για τον περίτεχνο σχεδιασμό και το διάκοσμο τους.
Τα τέχνεργα χρονολογούνται από τον 3ο – 1ο αιώνα και είχαν βρεθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη θέση “Τσοπάνη Ράχη” της Πύλου. Αυτά αναλύθηκαν εκ νέου, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης του Μουσείου Πύλου.
Το ένα τους άκρο έχει μερικώς καταστραφεί και από ότι φαίνεται, τα αντικείμενα αυτά χρησίμευαν για γραφή σε πάπυρο ή σε κερί πάνω σε ξύλινες πινακίδες. 
Σύμφωνα με το προχθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “To Βήμα”, η μελέτη θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΠΑΠΕΛ, σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα σε παρόμοια αντικείμενα, από τον ίδιο τάφο που βρέθηκαν οι γραφίδες. Ο τάφος στον οποίο έγινε η σπουδαία ανακάλυψη, ήταν ανθρώπων επιφανών, καθώς όλα τα κτερίσματα ήταν μεγάλης αξίας και εξαιρετικής ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου