Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

ΒΟΛΕΣ ΚΑΝΑΚΗ ΚΑΤΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ «Οχι πλατεία Κων. Σαμαρά στο Αντωνοπούλειο Μουσείο»

Για προσπάθεια παραπλάνησης του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Πύλου κατηγορεί το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη ο επικεφαλής της παράταξης “Κοινωνία σε Κίνηση” Ηλίας Κανάκης. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κανάκη:
«Ο κ. δήμαρχος, διά της νομικής υπηρεσίας του δήμου, επιχείρησε εντελώς απροκάλυπτα να παρασύρει το Τοπικό Συμβούλιο της Πύλου εμφανίζοντας το υπουργείο Πολιτισμού ως να μην έχει άποψη και άρα να επιτρέπει την αλλαγή του ονόματος του χώρου που στεγάζεται το Αντωνοπούλειον Μουσείο σε δημοτικό πάρκο Κωνσταντίνου Σαμαρά. Προς τούτο σε σχετική εισήγηση προς το Τοπικό Συμβούλιο, την οποία υπογράφει η νομική σύμβουλος του δήμου, σημειώνεται:
“Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μου με τον αναφερόμενο στην ανωτέρω απόφαση παραχώρησης αρμόδιο υπάλληλο της διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μου ανέφερε ότι δεν προβλέπεται η έγκριση ή η έκφραση σύμφωνης γνώμης από μέρους του υπουργείου αναφορικά
με την ονοματοδοσία του εν λόγω χώρου”. Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση η παράταξή μας κατέθεσε επίσημη απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο απαντώντας σε δικό μας σχετικό αίτημα σημειώνει: “Απαντώντας στο από 27.7.2018 μήνυμά σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγή ονόματος του προαυλείου χώρου του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου, δεδομένου ότι ούτε ο χώρος ανήκει στην κυριότητά του, αλλά ούτε και προβλέπεται κάτι σχετικό στην με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΑΠ/Φ04Α- 63/160100/84807/1458/19.9.2013 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού”. 
Μετά από όλα αυτά κατέστη προφανές ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι ο κ. Καφαντάρης και η νομική υπηρεσία του Δήμου Πύλου - Νέστορος επιχείρησαν, εμφανίζοντας ψευδή στοιχεία, να παρασύρουν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, προκειμένου να υπερψηφιστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ο κ. Κανάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε, για μια ακόμα φορά, ότι είμαστε υπέρ της απόδοσης τιμών στους ευεργέτες της Πύλου, όπως οι προαναφερθέντες. Ζητούμε, όμως, αυτό να γίνει με βάση την αλήθεια και όχι με μικροπολιτικά τερτίπια.
Ζητούμε να μην σβηστεί από την ιστορία της Πύλου το όνομα του Χρήστου Αντωνόπουλου και το δημοτικό πάρκο να φέρει το όνομά του. Επαναφέρουμε την πρότασή μας να τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Σαμαράς δίνοντας το όνομά του στον πεζόδρομο της Γιάλοβας, την οποία και ευεργέτησε πολλαπλώς. Αν η δημοτική αρχή δεν συμφωνεί με αυτή τη λύση ας επιλέξει μια άλλη πλατεία, οδό ή κτήριο, σε οποιοδήποτε σημείο του δήμου, στο οποίο θα δώσει το όνομα του Κ. Σαμαρά.
Καλούμε τον συμπατριώτη μας Αντώνη Σαμαρά να σταματήσει την παρωδία που
εξελίσσεται με ευθύνη της δημοτικής αρχής, η οποία δεν τιμά το όνομα του Κωνσταντίνου Σαμαρά. Τέλος, χαιρετίζουμε το σθένος των μελών του Τοπικού Συμβουλίου της Πύλου, τα οποία δεν αποδέχθηκαν την προσπάθεια εξαπάτησής τους, δεν υπέκυψαν στις ύβρεις που εξαπολύθηκαν εναντίον τους και αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου αρνούμενοι να γίνουν πρωταγωνιστές στο θέατρο του παραλόγου».

Θα επιχειρήσω να εκθέσω τις απόψεις μου, για το εν λόγω "πρόβλημα" που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι οι οποίοι μονίμως αντιστρατεύονται τις ενέργειες του δήμου.
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι σε ποιον ανήκει ο χώρος. Στο υπουργείο Πολιτισμού ή στο δήμο Πύλου-Νέστορος; 
Υπάρχει τίτλος από το υπουργείο;
Μήπως, απλώς, παραχωρήθηκε ο χώρος, για την ανέγερση του μουσείου, σε χώρο του δήμου;
Υπάρχει πολεοδομική άδεια, για την ανέγερση του κτηρίου, και για λογαριασμό ποίου έχει εκδοθεί;
- Η ονομασία " Αντωνοπούλειον" αφορούσε το κτήριο και όχι όλο το χώρο.
Αυτά, προς το παρόν, και θα ήθελα διευκρινίσεις, από κάποιον αρμόδιο, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου