Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Μειωμένες οι ελληνικές εξαγωγές χύμα ελαιολάδου στην Ιταλία


Μειώθηκαν το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Μιλάνου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον Αγροτύπο, στην Ιταλία εξάγεται κατά μεγάλη πλειοψηφία χύμα ελαιόλαδο, ενώ το τυποποιημένο κατευθύνεται κυρίως προς τη Γερμανία.
Η αξία του ελληνικού ελαιολάδου που το 2017 εξήχθη στην ιταλική μεταποίηση ανήλθε στα 266.018.690 ευρώ, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που κυμαινόταν στα 384.292.667 ευρώ.
Η μειωμένη ροή των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται στο ότι οι Ιταλοί μεταποιητές προμηθεύονται αρκετές ποσότητες από την Τυνησία. Η Τυνησία έχει στόχο να εξάγει 200.000 τόνους ελαιολάδου (περίπου 25.000 τόνοι εμφιαλωμένου και το υπόλοιπο χύμα).
Τα τελευταία χρόνια όμως «μπαίνει» στη διεθνή αγορά δυναμικά και η Τουρκία. Οι Τούρκοι εξαγωγείς το 42% των εξαγωγών ελαιόλαδου (χύμα) που πραγματοποίησαν τους πρώτους δυο μήνες της περσινής σεζόν το έκαναν προς την Ιταλία και την Ισπανία.
Από τον περασμένο Νοέμβριο η Τουρκία «μπήκε» δυναμικά στην διεθνή αγορά ελαιολάδου παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 322% σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Στόχος της χώρας είναι να ξεπεράσει τους 100.000 τόνους η ετήσια παραγωγή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου