Σε στασιμότητα βρίσκεται εδώ και ένα μήνα η τιμή του ελαιολάδου, με τους παράγοντες της αγοράς να αναμένουν κινήσεις από τη νέα εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις μιλούν για άνοιγμα σε επίπεδα περί τα 3,10 με 3,20 ευρώ το κιλό, όπως στις αρχές Αυγούστου.
Ειδικότερα όπως επισημαίνει στην Agronews ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, η πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση αναμένεται τον Οκτώβριο που θα βγουν στην παραγωγή «τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα». Η Λακωνία όπως και οι περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένουν φέτος μια πρώιμη χρονιά.
«Μέχρι στιγμής (όλο σχεδόν τον Αύγουστο) δεν έχει αλλάξει τίποτα αλλά δεν έχουν γίνει και πράξεις. Εκτιμώ ότι θα έχουμε κάποια δείγματα της αγοράς από την ερχόμενη εβδομάδα. Θεωρώ ότι θα ξεκινήσουμε από τα ίδια επίπεδα όπως αυτά διαμορφώνονταν μέχρι τις αρχές Αυγούστου», αναφέρει στο Agronews ο κ. Προκοβάκης και προσθέτει: «Πολύ φοβάμαι ότι το περιθώριο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου που θα έχουμε φρέσκα λάδια είναι μικρό. Εκτιμώ ότι για τα πρώτα φρέσκα οι τιμές θα κυμανθούν κοντά στα 4 ευρώ το κιλό, δηλαδή 60 λεπτά κάτω από πέρυσι».
Σύμφωνα με τον κ. Προκοβάκη, αν οι πωλήσεις φέτος ξεκινήσουν 60 λεπτά χαμηλότερα «αυτό αυτομάτως σημαίνει πίεση για τα απούλητα ελαιόλαδα». Δίνοντάς μας μια εικόνα των αποθεμάτων ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας μας έκανε γνωστό ότι τον φετινό Σεπτέμβριο θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το 2017. «Αυτό οφείλεται είτε στο ότι οι παραγωγοί δεν πούλησαν, είτε ότι δεν υπήρχε ζήτηση. Εγώ θεωρώ ότι όταν υπήρχε ζήτηση ο κόσμος περίμενε ότι θα ανέβει η τιμή και δεν πωλούσε», συμπλήρωσε.
Οσον αφορά τη φετινή παραγωγή τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και στη Λακωνία ο Νίκος Προκοβάκης εκτιμά ότι θα είναι μια χρονιά με μειωμένες ποσότητες. Ωστόσο επισημαίνει ότι η σύγκριση δεν θα πρέπει να γίνεται με το 2017 αλλά με το 2016 που ήταν επίσης χρονιά χαμηλότερων αποδόσεων. «Για τη Λακωνία θεωρώ ότι το 2018 θα είναι καλύτερο από την αντίστοιχη κακή χρονιά του 2016. Ρόλο για την πορεία των τιμών θα παίξει η Ισπανία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου