Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Κ. Στρατής στην Πύλο: «Στόχος η κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»


Ολοκληρώνονται κι άλλα σημαντικά έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία 
 
Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Νέου Αρχαιολογικoύ Μουσείου Πύλου στο κτήριο Μαιζώνος στο Νιόκαστρο της Πύλου. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, που εγκαινίασε το μουσείο, αφιέρωσε την τελετή σε όσους δούλεψαν για να ξεκινήσει, να προχωρήσει, αλλά και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το σημαντικό έργο.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική φροντίδα που επιδεικνύει το υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και την ανάδειξη του πλουσιότατου πολιτιστικού αποθέματος της Πυλίας και ευρύτερα της Μεσσηνίας.
Όσον αφορά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, από τον υφυπουργό τονίστηκε ότι έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Είναι ένα μουσείο που συνομιλεί με το σημερινό επισκέπτη, διευκολύνοντάς τον να ανακαλύψει τον πολιτισμό και την ιστορία παλαιότερων κοινωνιών. Κι αυτό μέσα από καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό κτήριο του Μαιζώνος.
Στόχος του υπουργείου είναι η κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλαδή το άνοιγμά της στην κοινωνία και η σύνδεσή της με τη σύγχρονη ζωή και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Νιόκαστρο της Πύλου μπορεί να αποτελέσει οργανικό κομμάτι της σύγχρονης πόλης, ως πολυχώρος πολιτισμού μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, με την ουσιαστική έννοια του όρου.
Επίσης, ο κ. Στρατής στην ομιλία του επισήμανε ότι «ο Πολιτισμός αποτελεί τη μεγάλη αξία της χώρας. Την πυξίδα μας για το μέλλον. Παράλληλα, ο Πολιτισμός γεννά πλούτο σε πολλά επίπεδα. Πλούτο οικονομικό, με την πολιτιστική οικονομία να αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά και πλούτο άυλο. Σε ιστορία και γνώση. Σε ιδέες και αξίες. Σε εμπειρίες και συναισθήματα.
Η πολιτιστική μας κληρονομιά, κοινό κτήμα και δημόσιο αγαθό, πανανθρώπινη και οικουμενική παρακαταθήκη, μπορεί να γίνει το όχημα και ο καταλύτης για να φέρουμε πάλι στο επίκεντρο το μέτρο, τον ορθό λόγο και τον άνθρωπο. Ώστε να συνδυάσουμε την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη με την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων.
Η Πυλία και ευρύτερα η Μεσσηνία είναι προικισμένες με ένα πλουσιότατο πολιτιστικό απόθεμα. Αδιάψευστοι μάρτυρες το ανάκτορο του Νέστορα, η Αρχαία Μεσσήνη, οι επιβλητικές βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα μοναδικά φρούρια, τα αρχοντικά και τα νεοκλασικά της Καλαμάτας.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιδεικνύει, διαχρονικά, μεγάλη φροντίδα για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Το Νέο Μουσείο Πύλου, που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομίας στηρίζει χρηματοδοτικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημαντικά έργα πολιτισμού, όπως: η περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, η ανάδειξη της κεντρικής εισόδου του κάστρου της Καλαμάτας, η επανάχρηση του παλαιού Γυμνασίου Πύλου ως χώρου πολιτισμού, η αποκατάσταση και προστασία του αλσυλλίου εδώ στο Νιόκαστρο μετά την πυρκαγιά του Ιουνίου.
Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί πολλές μελέτες αποκατάστασης, μεταξύ άλλων: της μονής Γριβιτσιανής και πολλών άλλων, όπως του κάστρου Μίλα, της γέφυρας της Μαυροζούμενας, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου της Χώρας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω ότι τα σημερινά εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου της Πύλου σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την ολοκλήρωση μιας μεγάλης τομής στο υπουργείο Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού συνειδητά επέλεξε για την πρώτη φάση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου την Αρχαία Μεσσήνη. Κι αυτό, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Μεσσηνία μπορεί και της αξίζει να καταστεί σημαντικός προορισμός. Προορισμός τουριστικός, περιηγητικός, εκπαιδευτικός. Πάνω απ’ όλα προορισμός πολιτισμού και ψυχαγωγίας, με την ουσιαστική της έννοια».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου