Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΑνησυχΟυν ΟΙ πΑρΑγωγΟΙ ΚΑΙ ζητΟυν ΑπΟζηΜΙωσΕΙσ Ο δάκος καταστρέφει την ελαιοπαραγωγή

Mεγάλες είναι οι ζημιές από τον δάκο μέχρι τώρα στην ελαιοπαραγωγή σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας. Ξεκάθαρη εικόνα για το ακριβές μέγεθος της ζημιάς και τις συνέπειες του δάκου στην παραγωγή ελαιολάδου, ποσοτικά και ποιοτικά, θα υπάρχει με την έναρξη της συγκομιδής στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.
Πρόεδροι συνεταιρισμών και κοινοτήτων διαμαρτύρονται, πάντως, ότι οι ζημιές είναι ήδη μεγάλες και σημειώνουν πως παραγωγοί και περιοχές στο νομό δεν θα κάνουν καθόλου λάδι. Κάνουν λόγο για άσχημη χρονιά, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές πως θα πρέπει να αναζητηθούν αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές τις διαμαρτυρίες και τις φωνές καταγράψαμε σε επικοινωνία μας μαζί τους.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης ανέφερε ότι “σε όλη τη Μεσσηνία υπάρχει έξαρση στον δάκο, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο” και σημείωσε:
“Είναι περιοχές με ολική καταστροφή, ιδιαίτερα στα παραθαλάσσια είναι συμφορά η κατάσταση. Από δω και στο εξής μέχρι τη συγκομιδή θα φανεί η πραγματική εικόνα της καταστροφής.
Οπου είναι λιγοτάρια, ό,τι έχουν οι ελιές πάνω μέχρι τη συγκομιδή θα τα χάσουμε όλα. Δεν είναι καλή η χρονιά και δεν θα είναι και η ποιότητα καλή. Οσες προσπάθειες και να κάνουμε, ραντίζουμε, αλλά αποτελέσματα δεν έχουμε”.
Ο πρόεδρος της Λαχανάδας Ανδρέας Γιαννουκάκης παρατήρησε ότι “ραντίζουμε κάθε 20 ημέρες, αλλά η παραγωγή χάθηκε.
Ενδέχεται να μην μαζέψουμε τίποτα” και τόνισε:“Ο δάκος δεν αποζημιώνεται, να προωθήσουμε να γίνει κάτι μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Μια παγίδα μέσα σε 1 ώρα γέμισε δάκο. Πήγα σήμερα στα κτήματα και απελπίστηκα. Στα αργιολόγια δεν θα μαζευτεί τίποτα”.
Ο πρόεδρος του Αγίου Νικολάου Νίκος Αποστολίδης επεσήμανε πως “είναι τεράστια η ζημιά. Σε κάποιες περιοχές της Μάνης φθάνει το 70% μέχρι τώρα” και σημείωσε: “Οσοι περίμεναν τη δακοκτονία την πάτησαν. Σε κάποιες περιοχές δεν θα υπάρχει καθόλου λάδι ή θα είναι λάδι με κρέας. Οσοι ψέκασαν μόνοι τους θα έχουν λάδι, θα πάνε πολύ καλά. Από τον Απρίλιο θα πρέπει να μπαίνουν παγίδες, καθώς έχει 5 γενιές ο δάκος. Οταν δεν βαράς για τον δάκο όταν πρέπει, γίνεται ζημιά. Να βάλουν παγιδοθέτες ανά περιοχές. Και μετά τον δάκο έχουμε και άλλες ασθένειες στον ελαιόκαρπο”.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος επιβεβαίωσε πως “έχει αρκετό δάκο” και παρατήρησε:
“Υπάρχουν ζημιές και η κατάσταση εξελίσσεται. Οσο ωριμάζει ο καρπός, τόσο θα μεγαλώνει η ζημιά. Ραντίζουν συνεργεία της διεύθυνσης, της δακοκτονίας, ραντίζουν και οι παραγωγοί, αλλά οι πληθυσμοί του δάκου δεν πέφτουν. Είναι ελεγχόμενη για την ώρα η ζημιά, αλλά είναι πολύ δύσκολη η χρονιά. Οσοι δεν ραντίζουν μόνοι τους, έχουν πάθει ζημιά. Η ζημιά έγινε στις αρχές Ιουνίου, που περιμέναμε τη διεύθυνση να κάνει ψεκασμούς και τους άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση. Τέτοιο δάκο δεν έχουμε ξαναδεί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου