Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ Τα αναγκαία έργα για την Αρχαία Μεσσήνη

Τα δημοτικά και περιφερειακά έργα που είναι αναγκαία για την “επιβίωση” της Αρχαίας Μεσσήνης καταγράφει σε επιστολή του στην “Ε” ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης. “Απευθύνομαι εκ νέου στους αρμόδιους αιρετούς μας άρχοντες, δημάρχους και περιφερειάρχες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και προς τη λύση ορισμένων απλών αλλά καίριων προβλημάτων” αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Θέμελης καλώντας τους τοπικούς άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θέμελη: “Επανέρχομαι σε ένα θέμα καίριο για την περαιτέρω ανάπτυξη, ανάδειξη και επιβίωση θα έλεγα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνη. Εννοώ το θέμα των έργων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Απευθύνομαι εκ νέου στους αρμόδιους αιρετούς μας άρχοντες, δημάρχους και περιφερειάρχες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και προς τη λύση ορισμένων απλών αλλά καίριων προβλημάτων, όπως τα παρακάτω:

• Ανανέωση της πεπαλαιωμένης και χαώδους οδικής σήμανσης προς τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
• Βελτίωση του επικίνδυνου οδικού δικτύου που οδηγεί από την έδρα του Δήμου της Μεσσήνης προς τη Λάμπαινα και από εκεί, μέσω Αρσινόης και Μαυρομματίου, στην Αρχαία Μεσσήνη.
• Εφαρμογή της μελέτης παράκαμψης της Αρκαδικής Πύλης που απειλείται με κατάρρευση και αναμένει «ανυπόμονα» την αναστήλωσή της (Εικ. 1).
• Υπογειοποίηση των απαράδεκτων αισθητικά και «επικίνδυνων» δικτύων ηλεκτροφωτισμού και τηλεπικοινωνιών, όπως αρμόζει σε έναν αρχαιολογικό χώρο με την επισκεψιμότητα, την εμβέλεια και τη δυναμική της Αρχαίας Μεσσήνης.
• Εκδοση από τον αρμόδιο δήμο των αποφάσεων οριοθέτησης των οικισμών Μαυρομματίου και Αρσινόης, αναγκαίων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ορισμού των ζωνών Α και Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.
• Αναδάσωση της Ιθώμης, ενός όρους, που αποτελεί αυτό καθεαυτό ένα υψίστης σημασίας ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο πέρα από το γεγονός ότι περιλαμβάνει α) την ιστορική Παλαιά Μονή Βουλκάνου (προσκύνημα των απανταχού Μεσσήνιων) με τις τοιχογραφίες των αδελφών Μόσχου στο ναό της Παναγίας Βουλκανιώτισσας, καθώς και το ιερό του Δία Ιθωμάτα, β) τον αναστηλωμένο ναό της θεάς του τοκετού Ειλειθυίας και τον Θάλαμο των Κουρητών, γ) το ιερό της θεάς Αρτέμιδος Λιμνάτιδος με το ναό της θεάς και τα προσκτίσματά του, και δ) την ανακαινισμένη και λειτουργούσα Νέα Μονή Βουλκάνου.
• Αντιπλημμυρικά έργα παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης της Ιθώμης για να μη βιώσουμε ξανά μια δεύτερη καταστροφική πλημμύρα όπως αυτή του Σεπτεμβρίου 2016.
• Διάνοιξη περιφερειακής οδού πυροπροστασίας πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.
• Μελέτη και ανέγερση χώρων υγιεινής και στο νότιο πέρας του αρχαιολογικού χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που ταλαιπωρούνται αφάνταστα, όντας αναγκασμένοι να επιστρέψουν (ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα) στην είσοδο του χώρου, όπου βρίσκονται οι μοναδικές τουαλέτες, διανύοντας ανηφορικό δρόμο 800 μέτρων περίπου.
Οι δικές μου αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες περιορίζονται στην ανασκαφική έρευνα του αρχαιολογικού χώρου και στην αναστήλωση των μνημείων με παράλληλη μελέτη και δημοσίευση των μνημείων και των ευρημάτων. Ο αρχαιολογικός χώρος καθώς και το Μουσείο παραχωρήθηκαν επισήμως το 1999/2000 από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία στο υπουργείο Πολιτισμού (=ΕΦΑ Μεσσηνίας) για λειτουργία, φύλαξη, προστασία και οικονομική εκμετάλλευση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου