Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Επίσκεψη Του Προέδρου Του Μανιατακείου Ιδρύματος Στον Πέτρο Θέμελη



Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, τη διευθύντρια Βίκυ Ιγγλέζου και τη Μάρθα Παπαμικρούλη, επισκέφθηκαν τον Πέτρο Θέμελη, Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας, στην έδρα της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διοργάνωση εκδήλωσης για «το άγνωστο έργο και την προσφορά του Πέτρου Θέμελη» την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη, όπου θα λάβει χώρα έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Γοργόνες». Μια άλλη άγνωστη πτυχή της πολύπλευρης προσωπικότητας του Πέτρου Θέμελη είναι η αναπαράσταση των μυθικών αυτών πλασμάτων με διάφορες μορφές και στάσεις στον καμβά.
Η γοργόνα-ακρόπρωρο αποτελεί τη γλυπτή αναπαράσταση που τοποθετούταν στην πλώρη και αναμφισβήτητα είναι σημαντική λαϊκή έκφραση τέχνης στη ναυτική παράδοση. Πέρα από στολίδι είναι το έμβλημα του πλοίου. Σκοπός της τοποθέτησής της ήταν να δίνει δύναμη και προστασία στο πλήρωμα, ενώ παράλληλα συμβόλιζε την απόκτηση πλούτου και την αφθονία των αγαθών από τα ταξίδια.
Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Μανιατακείου Ιδρύματος που επικεντρώνονται στην απονομή τιµητικών βραβείων σε προσωπικότητες του επιστημονικού και πολιτιστικού χώρου. Πρόκειται για μια τιμητική εκδήλωση ως ένδειξη βαθύτατης τιμής, αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπό του και επιπλέον ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στην επιστήμη της Αρχαιολογίας και τον πολιτισμό. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου