Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Για το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται η Costa Navarino


Αιτία η συνεχής άνοδος του τουριστικού ρεύματος 
 
Την είσοδό της στο χρηματιστήριο ετοιμάζει η Temes Group της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, η οποία πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια σειρά επενδύσεων τόσο στο εμβληματικό για την περιοχή της Πελοποννήσου Costa Navarino, το οποίο εμπλουτίζεται με νέες υποδομές, όσο και στο περίφημο Hilton Αθηνών, στο σχήμα του οποίου συμμετέχει από κοινού με την D-Marine Investments Ηolding B.V. θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus, για την προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η Temes έχει κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα ώστε να πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή της τους επόμενους μήνες και στόχος της, όπως διευκρινίζουν οι πηγές, είναι να «επιτύχει μια υψηλή αποτίμηση».
Ωστόσο, χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή ή και ομολογιακή έκδοση.
Στην απόφαση οδήγησε τόσο η συνεχής άνοδος του τουριστικού ρεύματος όσο και η ένδεια εισηγμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη χώρα.
«Ο τουριστικός κλάδος, παρότι αποτελεί κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας, δεν εκπροσωπείται επαρκώς στο Χρηματιστήριο», αναφέρει στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή και εκτιμά ότι θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον εκ μέρους των επενδυτών, ιδίως του εξωτερικού. Τέτοιου επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, συμπληρώνει.
 
Δυνατότητα υψηλής αποτίμησης
Στην ερώτηση αν η ΤΕΜΕΣ έχει τη δυνατότητα να επιτύχει το στόχο, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η Costa Navarino αποτελεί ένα πιο δυναμικό brand από την ΓΕΚΕ αλλά κι από την Λάμψα, αφού συνδυάζει έναν πιο hot προορισμό με luxury υπηρεσίες και δραστηριότητες, άρα θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Η Λάμψα με 400 εκατ. χρηματιστηριακή αξία έχει ίδια κεφάλαια 20 εκατ. (91 εκατ. ίδια κεφάλαια και 70 εκατ. δάνεια κι υποχρεώσεις) και EBITDA 17,5 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται 20 φορές τα ίδια κεφάλαια της και 23 φορές το EBITDA της.
Όσον αφορά στη ΓΕΚΕ (President) τώρα,  η χρήση του 2017 τελείωσε με 48,5 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, EBITDA στα 4,4 εκατ. ευρώ και  μηδενικό δανεισμό. Δηλαδή, με βάση τη χρήση του 2017 η ιδιοκτήτρια του President διαπραγματεύεται 10 φορές το EBITDA και μια φορά τα ίδια κεφάλαιά της.
Με βάση τη χρήση του 2016 – τα αποτελέσματα του 2017 δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί – οι πωλήσεις της TEMES έφτασαν τα 42,7 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2015. Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της, η εταιρεία διαθέτει 230 εκατ. ίδια κεφάλαια (363 εκατ. ίδια κεφάλαια και 133 εκατ. δάνεια και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις), ενώ το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων του Ομίλου (EBITDA) διαμορφώθηκε για το 2016 σε 5,6 εκατ. έναντι 1,6 εκατ. το 2015 (αποτελέσματα προ φόρων και τόκων είναι – 8,5 εκατ. και οι αποσβέσεις στα 14 εκατομμύρια).
Η παραπάνω συγκριτική θεώρηση δείχνει ότι αν η αποτίμηση γίνει βάσει ιδίων κεφαλαίων και κατά το παράδειγμα της ΓΕΚΕ (President), η αποτίμηση θα φτάσει τα 230 εκατ., πολύ παραπάνω από τις δύο υπάρχουσες εταιρείες. Αν, μάλιστα, ακολουθηθεί το παράδειγμα της Λάμψα (διαπραγματεύεται 20 φορές τα ίδια κεφάλαιά της), θα μιλάμε για αποτίμηση που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Ακόμα και στην περίπτωση όμως που  αποτιμηθεί βάσει λειτουργικών κερδών θα μπορούσε να πάρει ισχυρή αποτίμηση έως και 150 εκατ. ευρώ.
Όλα τα παραπάνω βέβαια κινούνται σε θεωρητικό επίπεδο και όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, «όλα θα εξαρτηθούν από το πρόσημο των αποτελεσμάτων χρήσης του 2017». Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με εντελώς διαφορετική τουριστική στόχευση, τόσο από άποψη τοποθεσίας όσο κι από άποψη αναπτυξιακού μοντέλου.
«Το σίγουρο είναι όμως», όπως προσθέτουν, «πως οι μέτοχοι της TEMEΣ, τόσο η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου όσο και ο όμιλος Dogus, έχουν μεγάλη εμπειρία της διεθνούς αγοράς, οπότε θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μια καλή τιμολόγηση». Όσο για το αρνητικό κλίμα του χρηματιστηρίου, «σίγουρα δε βοηθάει αλλά όταν μιλάμε για έναν ελκυστικό όμιλο η όλη δυναμική αλλάζει» τονίζουν.
 
Έξτρα δυναμική το εν εξελίξει 
επενδυτικό της πλάνο
Να υπενθυμίσουμε ότι η Themes προχωρά τις επενδύσεις που είχε προαναγγείλει το περασμένο έτος για όλες τις μονάδες της και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά το κλίμα.
Στην περίπτωση του Hilton δεν αναβαθμίζει απλά την ποιότητα των ξενοδοχειακών του υπηρεσιών, αλλά προσθέτει και ιδιωτικές κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, οι οποίες θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο, και συνεργάζεται με διεθνή brand για την αναβάθμιση της γαστρονομικής εμπειρίας των επισκεπτών.
Παράλληλα, βέβαια, θα δημιουργηθούν στο ξενοδοχείο και θεματικοί εμπορικοί χώροι για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες αλλά και νέες υπηρεσίες και προνόμια από το members club.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι επενδύσεις στην Costa Navarino με την προσθήκη νέων υποδομών με στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού πολυτελείας, κάτι που κατά γενική ομολογία μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν της χώρας και στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία διεκδικεί μια θέση μεταξύ των καλύτερων προορισμών γκολφ στην Ευρώπη, προχωρώντας την κατασκευή του νέου υπόσκαφου clubhouse του γηπέδου The Bay Course. Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει, ωστόσο, τη δημιουργία δύο νέων πεντάστερων μονάδων στις περιοχές Navarino Bay και Navarino Waterfont καθώς και δύο γηπέδων γκολφ.
Οι νέες επενδύσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 250 εκατ. ευρώ κι έρχονται να προστεθούν στα ήδη 650 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού προγράμματος στο δημοφιλές τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας, όταν θα βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης, θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική οικονομική επίδραση της λειτουργίας της Costa Νavarino στη χώρα μας από την έναρξη των εργασιών κατασκευής μέχρι σήμερα ξεπερνά, πλέον, το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα αγοράς, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός του συγκροτήματος. Μόνο για το 2016 τα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία υπολογίζονται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία εκτιμάται σε επιπλέον 28,8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου