Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Υποχρέωση της Εκκλησίας να κατοχυρώσει το δικαίωμα μισθοδοσίας των κληρικών


Ακόμα και την ημέρα της ονομαστικής του εορτής ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δεν ξέχασε να εκφράσει τη στήριξή του στους κληρικούς και τη διαφωνία του στο κοινό ανακοινωθέν Αρχιεπισκόπου Αθηνών - πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον εννιάλεπτο λόγο του ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην 11ετή παρουσία του στη Μητρόπολη Μεσσηνίας. Πρώτα ευχαρίστησε τους κληρικούς, έπειτα τις τοπικές Αρχές και, τέλος, τους πιστούς.

Για δε τους κληρικούς είπε τα εξής: «Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο επίσκοπος, αν δεν έχει τα χέρια του, που είναι οι κληρικοί της Μητροπόλεως». Οι οποίοι πολλές φορές, παρατήρησε, απρόσωπα αλλά ουσιαστικά συναινούν και συμβάλλουν στο έργο της τοπικής Εκκλησίας.
Για τις ενδεχόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία τους, ανέφερε ότι οι κληρικοί είναι υποχρεωτικοί για τη λειτουργία της Εκκλησίας, όχι μόνο επειδή συμπαραστέκονται, όχι μόνο επειδή είναι στα χέρια τους, όχι μόνο επειδή είναι οι παράγοντες που πραγματοποιούν το έργο της διακονίας, αλλά κυρίως γιατί αποτελούν ένα από τα δομικά στοιχεία της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι επίσκοποι να αγωνιστούν ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρεπής διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.
Συμπλήρωσε, δε, ότι οι επίσκοποι δεν έχουν δικαίωμα να θυσιάσουν αυτό το δικαίωμα που οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν κατακτήσει μέσα από έναν αγώνα που ξεκίνησε το 1945.
Επίσης, πρόσθεσε ότι οι επίσκοποι δεν μπορούν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα να το ανταλλάξουν με κάτι άλλο.
Κλείνοντας το θέμα σχολίασε ότι είναι υποχρέωση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, όχι μόνο να συντηρήσει, αλλά και να κατοχυρώσει αυτό το δικαίωμα της μισθοδοσίας των κληρικών, εάν πραγματικά πιστεύει ότι όχι μόνο βοηθούν, αλλά συντελούν στο έργο της Εκκλησίας και ότι είναι παράγοντες ουσιαστικοί στο έργο της διακονίας της.
Π.Μπ.
Video: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου