Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ΣYμφωνα με εκτιμHΣειΣ αρμοδiων παραγoντων φόβοι για ζημιά 100 εκ. στην ελαιοπαραγωγή

Δεν βελτιώνεται η εικόνα στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας, ενώ αντίθετα επιβεβαιώνεται πως η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Η εκτίμηση είναι ότι η απώλεια του εισοδήματος στο νομό θα φτάσει τα 100 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, στους παραγωγούς και σε όλο το κύκλωμα που εμπλέκεται με το προϊόν (ελαιοτριβείς - τυποποιητές κλπ.).
Η καλύτερη τιμή για τα πιο ποιοτικά λάδια, με οξύτητα 4 δέκατα, είναι 3 ευρώ, και για τα 5 δέκατα 2,90 ευρώ. Το ΠΟΠ “Καλαμάτα” είναι στα 3,20 ευρώ. Στον άσο, όπου καταγράφονται μεγάλες ποσότητες, η τιμή είναι λίγο παραπάνω από τα 2 ευρώ, ενώ με οξύτητα από 1,30 και πάνω η τιμή σταματάει στα 2 ευρώ και οι ποσότητες αυτές προορίζονται για βιομηχανικό λάδι.
 
Παράγοντας της αγοράς του ελαιόλαδου μας επεσήμανε ότι μέχρι τις 15-20 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το 90% της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία. Και παρατήρησε πως η παραγωγή στην Ισπανία αναμένεται να φτάσει το 1,7 εκ. τόνους, γι’ αυτό και δεν αγχώνονται οι Ιταλοί για τις ποσότητες ελαιόλαδου που θα χρειαστούν, για να βελτιώσουν το δικό τους προϊόν. 
Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης μας επιβεβαίωσε την εικόνα αυτή με τις τιμές, αναφέροντας ότι 2,40 ευρώ έχουν τα 8 δέκατα. Παρατήρησε ότι “η βελτίωση στην παραγωγή είναι μικρή, παρότι έχουν πέσει οι προβληματικές ελιές, οι χτυπημένες από το δάκο” - και διευκρίνισε για την περιοχή της Ανω Μεσσηνίας: “Στα αριολόγια, στα κτήματα που έχουν λίγες ελιές, ο μισός καρπός έχει πέσει. Τα κτήματα που είναι γεμάτα ελιές, κρατιούνται. Ο μέσος όρος των λαδιών που βγαίνουν είναι στον άσο. Τα ποιοτικά λάδια είναι λίγα”. 
Ο κ. Ηλιάδης εκτίμησε πως “η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από πρόπερσι, γιατί τώρα την κακή ποιότητα και τις ζημιές τις βιώνουμε από την αρχή της ελαιοπαραγωγής” και εξήγησε: “Ξεκινήσαμε από νωρίς, από τα τέλη Οκτωβρίου, με οξύτητες 1,3 και 1,4. Και το κακό είναι και στην ποιότητα και στην ποσότητα, αλλά και στις τιμές. Το μόνο καλό είναι η απόδοση. Αλλά δεν υπάρχουν εργάτες για να μαζέψει νωρίτερα ο κόσμος τις ελιές του και να σώσει ό,τι μπορεί”. 
Επεσήμανε ότι “ο κόσμος έχει απογοητευτεί και από τις τιμές” και αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου του σημείωσε: “Κι εμείς οι ελαιοτριβείς έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Κρατάμε λάδια που έχουν 2 ευρώ. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία του νομού θα έχουν ζημιές φέτος, γιατί και μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου να έχουν, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές”. 
Χαρακτηριστικά παρατήρησε ότι “στην Ανω Μεσσηνία ο κόσμος νιώθει ανακούφιση που δεν έχει παραγωγή· λέει, ευτυχώς που δεν είχαμε φέτος ελιές, που δεν ήταν η χρονιά μας”. 
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων ανέφερε πως “πολλοί παραγωγοί όταν βγάλουν τις ποσότητες ελαιολάδου και είναι υποβαθμισμένες, δεν πηγαίνουν να μαζέψουν τις υπόλοιπες ελιές τους, γιατί δεν τους συμφέρει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου