Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Εσπερίδα για πολιτισμό και βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσσηνία από το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου


Μια εξαιρετικής σημασίας εσπερίδα διοργάνωσε χθες το απόγευμα το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου». Θέμα της ήταν «Ο Πολιτισμός ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τη Μεσσηνία- Στρατηγική για τον Πολιτισμό».
Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό, το οποίο και γέμισε την αίθουσα, καθώς η ανάπτυξη της Μεσσηνίας είναι κάτι που ενδιαφέρει.
Ομιλητές ήταν πέντε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το κεφάλαιο «πολιτισμός», κι έτσι, μέσα από τις εμπειρίες τους, κατέθεσαν προτάσεις για το πώς μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο ανάπτυξης για το νομό μας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, μάλιστα, ακολούθησε συζήτηση, όπου ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να θέσει ερωτήματα και προβληματισμούς για την περαιτέρω βελτίωση στη συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαρίας, ενώ πρώτος ομιλητής ο Δημήτρης Μανιατάκης από το ομώνυμο ίδρυμα, ο οποίος μίλησε για το γενικότερο ρόλο των ιδρυμάτων στην αναπτυξιακή πορεία της Μεσσηνίας.
Στη συνέχεια η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα, μίλησε για την «Τέχνη - Καλλιτεχνική Εκπαίδευση - Περιφερειακή Ανάπτυξη. Η ενίσχυση του πολιτισμικού και αναπτυξιακού ρόλου του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην Περιφέρεια».
Έπειτα η αρχαιολόγος, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, δρ. Ευαγγελία Μηλίτση- Κεχαγιά, έκανε μια εκτενή αφορά στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού, ενώ μίλησε και για την ολοκλήρωση των επεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης κατά τα έτη 2011-2018. Αναφέρθηκε δε και στους στόχους που έχει θέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Για το ξεχωριστό παράδειγμα της Αρχαίας Μεσσήνης μίλησε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο άνθρωπος που ξέρει όσο κανείς άλλος αυτόν το χώρο.
Οι ομιλίες έκλεισαν με τον πρόεδρο του Διαζώματος Σταύρο Μπένο, που μίλησε για την αξία και τη μαγεία των συνεργειών.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου