Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Στο "Φιλόδημο" τα δημοτικά σχολεία Ικλαινας και Μεσοχωρίου

Πρόταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Φιλόδημος" του υπουργείου Εσωτερικών της αποκατάστασης και της επανάχρησης δύο πρώην δημοτικών σχολείων, υποβλήθηκε από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, με συνολικό προϋπολογισμό 970.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Ικλαινας το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής Ικλαινας και το Δημοτικό Σχολείο Μεσοχωρίου, το οποίο θα αξιοποιιηθεί -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- “για την πολιτιστική και ιστορική ανάδειξη του Μεσοχωρίου και της περιοχής γενικότερα”. 

Ειδικότερα, η πρόταση για το πρώην Δημοτικό Σχολείο Ικλαινας, με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ, προβλέπει εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου με σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης της αρχαιολογικής ανασκαφής που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ικλαινα -με υπεύθυνο τον Μιχάλη Κοσμόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μισσούρι - St. Louis. 
Η Ικλαινα, όπως σημειώνεται στην πρόταση του δήμου, “αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις, καθώς επρόκειτο για μία από τις πρωτεύουσες του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου. Μέχρι σήμερα, οι ανασκαφές στην περιοχή δείχνουν πως επρόκειτο για μεγάλη και ισχυρή πόλη, πρωτεύουσα ηγεμονίας που συνέχισε να ανθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μυκηναϊκής εποχής”. 
Οσον αφορά την πρόταση για το πρώην Δημοτικό Σχολείο Μεσοχωρίου -έργο προϋπολογισμό 420.000 ευρώ- αυτή προβλέπει εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου, “το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο διότι είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολείου των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων της χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινωνικοϊστορική εξέλιξη των κατοίκων της περιοχής”, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Αναφερόμενος, τέλος, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης στα δύο πιο πάνω έργα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι “η συγκεκριμένη πρόταση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο με αυτά τα δύο κτήρια, για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της περιοχής, σε συνδυασμό με την προβολή τοπικών προϊόντων και δραστηριοτήτων, που θα δώσει την ευκαιρία σχεδιασμού μίας διαδρομής χρήσιμης στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου