Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο του κόσμου είναι ελληνικό!

Δύο αδέρφια από τη Μεσσηνία, ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα Στριμπάκου, έχουν βάλει στοίχημα να αποδείξουν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο όχι μόνο είναι εξαιρετικό, αλλά μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμη και τα μεγαλύτερα brands διεθνώς. Το βραβείο που κατέκτησε φέτος το ελαιόλαδο LIÁ, ως το καλύτερο μονοποικιλιακό στον κόσμο, τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα.
Γνώρισα τη Χριστίνα στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του σεμιναρίου Μεσσηνιακής γαστρονομίας και ομολογώ ότι από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλούσε για το ελαιόλαδο τους, τονίζοντας κυρίως την ποιότητα του και όχι τόσο τις -πολλές- διακρίσεις που έχουν λάβει έως σήμερα. Στη συνέχεια και έχοντας δοκιμάσει το ελαιόλαδο τους, δεν θα μπορούσα να μην της ζητήσω να μας πει περισσότερα για το ελαιόλαδο και την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης τους στη Μεσσηνία, που πραγματικά αξίζει να γνωρίσουν όλοι.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την καλλιέργεια;
Οι γονείς μας ξεκίνησαν το 1976. Ο αδελφός μου Κωνσταντίνος και εγώ μεγαλώσαμε κυριολεκτικά μέσα σε έναν ελαιώνα. Επαγγελματικά ο Κωνσταντίνος, που είναι άλλωστε και ο υπεύθυνος καλλιέργειας και παραγωγής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου LIÁ, συμπληρώνει 17 χρόνια πλήρους ενασχόλησης. Εγώ από την πλευρά μου, ήμουν ανέκαθεν στο κομμάτι του ελαιοτριβείου και της γευσιγνωσίας, ειδικά από το 2000 και μετά που ως φοιτήτρια στην Ιταλία έβαλα στοίχημα με τους Ιταλούς φίλους μου (που ήταν πολύ περήφανοι για το ιταλικό λάδι), να αποδείξουμε ποιο είναι καλύτερο. Έτσι άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά με τον οργανοληπτικό έλεγχο.

Είχατε πάντα την επιθυμία να ασχοληθείτε με την καλλιέργεια της ελιάς;
Για τον Κωνσταντίνο ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Είναι ένας ήσυχος φυσιολάτρης που νιώθει πρώτιστος ευθύνη απέναντι στη φύση και στον ελαιώνα, που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομαζόμαστε Cultivators (από το cultivation που σημαίνει καλλιέργεια + το culture που σημαίνει πολιτισμός). Με άλλα λόγια, δεν είμαστε εδώ μόνο για να παράξουμε και να διαθέσουμε ένα premium ελαιόλαδο στην αγορά, αλλά και για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε αυτό τον φυσικό πλούτο για τις επόμενες γενιές.

Τι ποικιλίες έχετε;
Οι ελαιώνες μας είναι στη Μεσσηνία και καλλιεργούμε ελιές Κορωνέικης ποικιλίας. Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι η Κορωνείκη είναι μια ελληνική ποικιλία με παγκόσμια απήχηση, γνωστή επίσης ως βάτσικη, λαδολιά, κρητικιά. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται ευρέως και σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Χιλή.

Πότε ξεκίνησε η παραγωγή και εμφιάλωση του ελαιολάδου LIÁ;
Η LIÁ ξεκίνησε το 2012, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο τις αξίες της φύσης, τον πολιτισμό και τον τόπο μας, μέσα από το πολύτιμο αγαθό που παράγουμε από τους ελαιώνες μας. Θέλαμε να συμβάλλουμε και εμείς ώστε η επιλογή ενός έξτρα παρθένου ελαιολάδου να είναι must, είτε πρόκειται για το γεύμα των Ελλήνων, είτε των Ελβετών, των Άγγλων, των Σκανδιναβών και άλλων. Να είναι lifestyle. Με αυτές τις σκέψεις απευθυνθήκαμε το 2012 στους BOB Studio Graphic Designers και ξεκινήσαμε την δημιουργία της εταιρικής μας ταυτότητας. Σε αυτό το ταξίδι, ο Άρης και ο Ανδρέας (οι BOB Studio) αποδείχθηκαν σπουδαίοι συνεργάτες, καθώς η αισθητική και το ήθος τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εικόνα της LIÁ.

Τι δυσκολίες συναντήσατε στο ξεκίνημα σας;
Η εύρεση των κατάλληλων συνεργατών ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ξεκίνημά μας. Πήρε χρόνο να τους μυήσω στην ιδέα μας και στα υψηλά στάνταρντ ποιότητας και επαγγελματισμού, που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα.

Συμμετέχετε σε όλη τη διαδικασία παραγωγής;
Αυτή είναι η μαγεία! Είμαστε σε όλα τα στάδια. Από τα άνθη, στον καρπό, στην συγκομιδή, στο ελαιοτριβείο, στην εμφιάλωση, στην αποστολή παντού, φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Θέλατε εξ αρχής να δημιουργήσετε ένα premium προϊόν;
Δυο καλλιεργητές σαν εμάς δεν έχουν άλλη επιλογή. Άλλωστε δεν αντέχω να βλέπω προϊόντα που στοιχίζουν φθηνά και υποβαθμίζουν το έργο των μικρών εταιρειών, τη σπουδαία δουλειά των καλλιεργητών και πολλές φορές το περιβάλλον. Επιπλέον, νομίζω ότι η διατροφή μας πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να αποφύγουμε παθήσεις, που συνδέονται αποκλειστικά με την τροφή και τον τρόπο ζωής. Τα premium προϊόντα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη γεύση, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευεξία και κατά συνέπεια την ηρεμία και την ευτυχία των ανθρώπων. Το ελαιόλαδο LIÁ δεν είναι premium με όρους που θέτει το marketing, αλλά με τους όρους που θέτει η φύση, η καλλιέργεια, η παραγωγή, η σχέση των ανθρώπων που δουλεύουν σε όλη αυτή την διαδικασία. Είναι premium γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό πολυφαινολών. Άλλωστε, το motto μας που αναγράφεται πάνω στο μπουκάλι είναι «roots of bliss» (ρίζες της ευδαιμονίες) και αυτό είναι που θέλω να νιώθει όποιος βουτάει το φρέσκο ψωμί του στο στο ελαιόλαδο LIÁ: ευδαιμονία.

Πότε και πώς αποφασίσατε να μπείτε στη διαδικασία των διαγωνισμών ελαιολάδου;
Όταν ξεκινάς έναν brand από το μηδέν και απευθύνεσαι στην παγκόσμια αγορά σκεφτήκαμε ότι δεν θα αρκούσε να λέμε απλά τη δική μας ιστορία. Πιστεύαμε ότι οι πελάτες θα ήθελαν να έχουν και αποδείξεις. Έτσι ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς και να ανταγωνιζόμαστε πολύ καλά brands από όλο τον κόσμο και από την πρώτη στιγμή τα πήγαμε εξαιρετικά. Κάθε δείγμα και χρυσό βραβείο. Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι σε όλες τις εμπορικές μας συναλλαγές το ενδιαφέρον των συνεργατών μας δεν κερδίζουν τόσο οι βραβεύσεις, αλλά η LIÁ και τα πρόσωπα πίσω από αυτήν!

Τι διακρίσεις έχετε λάβει μέχρι σήμερα;
Πολλές, αλλά θα σας αναφέρω μόνο τη φετινή, όπου κατακτήσαμε έναν υψηλό στόχο που είχαμε θέσει -το βραβείο καλύτερο μονοποικιλιακού ελαιολάδου στον κόσμο. Μια αναγνώριση που έρχεται, όχι από έναν αλλά από δυο εκ των σπουδαιότερων φορέων του ελαιολάδου, τον διεθνή διαγωνισμό EVO IOOC και τον κατάλογο με τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο Flos Olei. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που αυτός ο τίτλος απονέμεται σε ελληνική εταιρεία.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονέκτημα του ελαιολάδου σας;
Αρχικά η κομψή λευκή φιάλη και έπειτα, το γεγονός ότι εµφιαλώνουμε οι ίδιοι, κρατώντας όλη την παραγωγή σε σταθερά υψηλό επίπεδο και αυτό οι διανοµείς το αντιλαµβάνονται και το εκτιµούν. Σε παγκόσµιο επίπεδο το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει επιστρέψει σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται από µικρές επιχειρήσεις, που έχουν µια ιστορία και ένα συναίσθηµα να µοιραστούν. Όλο και περισσότεροι συνεργάτες και καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που συνδυάζουν ένα φιλικό και lifestyle design και ταυτόχρονα είναι υψηλής ποιότητας, έχουν υγειοπροστατευτικές ιδιότητες και προσφέρουν μία ξεχωριστή γαστρονοµική εµπειρία. Αυτό είναι που η LIÁ συµπληρώνει στην αγορά -είναι ένα ελαιόλαδο που παράγεται και ελέγχεται σε όλα τα στάδιά του από δύο καλλιεργητές.

Σε ποιες χώρες ταξιδεύει το ελαιόλαδο LIÁ;
Οι κύριες αγορές είναι η Αγγλία, η Αμερική, η Ελβετία και η Γερμανία. Έχουμε επίσης ένα πολύ καλό δίκτυο σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία και Σιγκαπούρη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Η ενδυνάμωση του προϊόντος μας σε υπάρχουσες αλλά και νέες αγορές, καθώς και η ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας μας στην Ελλάδα. Όντας η ίδια γευσιγνώστρια αναπτύσσω ένα project γευσιγνωσίας ελαιολάδου με συνεργάτες από το εξωτερικό.

info
LIÁ, Ναυαρίνου 18, Μεσσηνία, τηλ. 6932940883, www.liaoliveoil.com
Μπορείτε να βρείτε το ελαιόλαδο LIÁ σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα και σε τουριστικές περιοχές της χώρας (π.χ. νησιά Αιγαίου και Ιονίου, Χαλκιδική κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου