Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

IRONMAN® 70.3 ® Greece: Ο κορυφαίος αγώνας τριάθλου στον κόσμο τον Απρίλιο στη Μεσσηνία


Πάνω από 4.500 άτομα θα βρεθούν στην περιοχή 
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διοργανωτές του IRONMAN® 70.3 ® Greece, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 14 Απριλίου και για τα επόμενα 2 χρόνια στη Μεσσηνία.
Μιλώντας για αυτόν τον αγώνα ο διευθύνων σύμβουλος της «ΕυΖην Greece», Θανάσης Παπαδημητρίου, είπε ότι διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για να συμβεί αυτό έγιναν πολλές προσπάθειες. Αυτές απέδωσαν και έτσι για τα επόμενα 3 χρόνια θα λαμβάνει χώρα στη Μεσσηνία.
Όσον αφορά στους στόχους που είχαν οριστεί από την αρχή, ανέφερε ότι οι περισσότεροι έχουν ξεπεραστεί, με τις συμμετοχές των αθλητών να καλύπτονται αμέσως και έτσι στη Μεσσηνία θα αγωνιστούν 1.500 αθλητές από 60 χώρες του κόσμου, ενώ μαζί τους υπολογίζεται ότι θα έχουν 3.000 άτομα.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου δήλωσε ικανοποιημένη που ο εν λόγω αγώνας θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο, ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι θετική σε δράσεις που ενισχύουν της προβολή της, καθώς και τα προϊόντα της Πελοποννήσου.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα στους διοργανωτές και στόχος είναι φέτος να πάει καλά ο αγώνας και οι δύο επόμενοι να είναι ακόμα καλύτεροι, ώστε να αποδειχθεί ότι ο IRONMAN της Ελλάδας είναι κάτι διαφορετικό.
Κλείνοντας δήλωσε ότι στόχος όλων είναι, όταν οι επισκέπτες επιστρέψουν στη χώρα τους, να γίνουν πρεσβευτές της περιοχής.
Ο Μάικ Αργυρής, που είναι Race Director του αγώνα, ξεκίνησε ευχαριστώντας την Περιφέρεια, καθώς αν δεν υπήρχε η βοήθειά της, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τους διοργανωτές. Συνέστησε, δε, σε όλους να ασχοληθούν σοβαρά με το κεφάλαιο «αθλητικός τουρισμός», αφού η Ελλάδα έχει ιδανικές συνθήκες για αγώνες και πρέπει να πιστέψει σε αυτόν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για τον εν λόγω αγώνα θα φτάσουν στη Μεσσηνία 90 Αμερικάνοι, νούμερο τεράστιο αν αναλογιστεί κάποιος το ταξίδι που έχουν να κάνουν.
Κλείνοντας ευχήθηκε όλα να είναι έτοιμα στις 14 Απριλίου και ο αγώνας να είναι ο καλύτερος που έχει γίνει ποτέ.
Τέλος, η διευθύντρια του εθελοντικού προγράμματος, Κατερίνα Τσαμπουνάρη, ανέφερε ότι δεν είναι απλά ένας αγώνας, αλλά μια δοκιμασία ψυχής, ενώ σχετικά με τον τομέα της, δηλαδή των εθελοντών, δήλωσε ότι είναι σε καλό δρόμο και όλα θα πάνε καλά.
 
1η Συνάντηση Εθελοντών 
Την πρώτη τους επαφή με το Ironman 70.3, που θα πραγματοποιηθεί στην Costa Navarino τον Απρίλιο, είχαν χθες το απόγευμα οι εθελοντές που θα βοηθήσουν για τη διεξαγωγή του.
Στόχος της συνάντησης, που έγινε στον Πολυχώρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού "House by Phaos", ήταν να ενημερωθούν οι εθελοντές για την αξία τους στη διοργάνωση, αφού, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι εθελοντές είναι η σπονδυλική στήλη κάθε σκοπού, κι έτσι χωρίς αυτούς δεν υπάρχει σκοπός. Τόνισαν, δε, ότι ο σκοπός είναι επιτυχής όταν άνθρωποι σαν αυτούς τού δίνουν νόημα.
Όσο για το IRONMAN, είναι μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση και έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη χώρα στην οποία γεννήθηκε ο κλασσικός αθλητισμός.
Όπως είπαν ακόμα οι διοργανωτές, στην Αρχαία Ελλάδα ο αθλητισμός δεν ήταν ποτέ μόνο χόμπι, αλλά κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό, όπως και μια δια βίου εκπαίδευση, απαραίτητη για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου νου.
Το τελευταίο, μάλιστα, είναι το μήνυμα που καλούν τους εθελοντές να περάσουν και στον υπόλοιπο κόσμο, ώστε όλοι μαζί να απολαύσουν αυτή τη μεγάλη γιορτή.
 
Στοιχεία για τον αγώνα
Την Κυριακή 14 Απριλίου 1.500 αθλητές από 60 χώρες θα κολυμπήσουν 1,9 χλμ., θα ποδηλατήσουν για 90 χλμ. και θα τρέξουν 21,1 χλμ. στο πλαίσιο του IRONMAN® 70.3 ® Greece, Costa Navarino.
Αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των αγώνων τριάθλου που διοργανώνονται παγκοσμίως είναι το IRONMAN®, το οποίο ξεκίνησε το 1978 από τη Χαβάη και σήμερα οπισθογραφεί με το κύρος του περισσότερους από 180 αγώνες ετησίως που διεξάγονται σε 56 χώρες και έξι ηπείρους.
Την άνοιξη, όπως προαναφέραμε, το IRONMAN® έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η διεθνούς κύρους ελληνική διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Costa Navarino έξω από την Πύλο. Συγχρόνως, η ΕΥ ΖΗΝ, ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας της διοργάνωσης, έχει διασφαλίσει περισσότερες από 1.700 κλίνες σε 30 και πλέον καταλύματα της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μεσσηνίας, που είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχθούν αθλητές, συνοδούς και απλούς επισκέπτες.
Οι Δήμοι Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας συνεργάζονται συντονισμένα με τους διοργανωτές, ώστε ο αγώνας που θα διεξαχθεί στην περιοχή τους να είναι απόλυτα πετυχημένος, τόσο για τους αθλητές όσο και για τους θεατές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση καθοριστική θεωρείται και η συμβολή των 550 εθελοντών που απαιτούνται για την υποστήριξη της διοργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγγραφές συμμετοχής στον αγώνα άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο και μέσα σε μόλις 150 μέρες εξαντλήθηκαν.
Οι 1.500 συμμετέχοντες – αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο ελληνικό αγώνα τριάθλου– καλύπτουν ένα ηλικιακό φάσμα από 19 έως 73 ετών, ενώ το 81% είναι άνδρες και το 19% γυναίκες.
Πέρα από τον επίζηλο τίτλο του IRONMAN®, ο οποίος δικαιωματικά απονέμεται σε κάθε συμμετέχοντα που ολοκληρώνει τον «τριπλό άθλο», η πρώτη αυτή ελληνική διοργάνωση έχει εξασφαλίσει 50 θέσεις για το παγκόσμιο πρωτάθλημα IRONMAN® 70.3® στη Νίκαια της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο 2019. Κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο χωρίς ενδιάμεση διακοπή.
 
Οι συμμετέχοντες
Πρόκειται, αλήθεια, για υπερανθρώπους; Κάθε άλλο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπάρχουν καθημερινοί άνθρωποι, πολύτεκνες μητέρες, συνταξιούχοι, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Εκείνο, ωστόσο, που χαρακτηρίζει καθέναν από αυτούς τους 1.500 ανθρώπους – από τους πιο καλά προετοιμασμένους που θα ολοκληρώσουν τον αγώνα σε λιγότερο από 4 ώρες μέχρι αυτούς που θα κοπιάσουν να τερματίσουν πριν από την επίσημη λήξη του 8,5 ώρες μετά την εκκίνηση – είναι η αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο. Η άνευ όρων προσπάθεια.
Το κατατεθέν απόφθεγμα του IRONMAN® το δηλώνει, άλλωστε, απερίφραστα: “Anything is Possible®”, τα πάντα είναι δυνατά. Και όπως έλεγε και ο Μαχάτμα Γκάντι, «η ικανοποίηση βρίσκεται στην προσπάθεια, όχι στην επίτευξη. Η ολοκληρωτική προσπάθεια είναι ολοκληρωτική νίκη».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Video: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου