Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Γνωμοδοτούν σήμερα για το “Navarino Blue”

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων διευθέτησης του ρέματος Ριζόμυλου (ρέμα Καρυάς) της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που αφορά το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Navarino Blue” της ΠΟΤΑ στο Ριζόμυλο, γνωμοδοτεί σήμερα, τελικά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Η γνωμοδότηση είχε προγραμματιστεί στο προηγούμενο Συμβούλιο, στις 16 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε. 
Η εξέλιξη δείχνει πως υπάρχει κινητικότητα και προοπτική υλοποίησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της ΠΟΤΑ στο Ριζόμυλο και ολοκλήρωσης της επένδυσης της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι “η μελέτη οριοθέτησης αφορά τα πρώτα 2 χιλιόμετρα του ρέματος, μετρούμενα από την εκβολή του στη θάλασσα. Σχεδόν το σύνολο του πιο πάνω τμήματος βρίσκεται εντός των ορίων της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, τμήμα Ριζόμυλου. Οπως διαπιστώθηκε στη μελέτη οριοθέτησης, η κοίτη του ρέματος είναι ανεπαρκής να παραλάβει την πλημμυρική παροχή και το ρέμα υπερχειλίζει, κατακλύζοντας τις γύρω περιοχές. Αυτό έγινε εμφανές και κατά τις τελευταίες πλημμύρες που ήταν ιδιαίτερα έντονες. 
Είναι επομένως ανάγκη να κατασκευαστούν τα επιχώματα που έχουν προβλεφθεί στην εγκεκριμένη μελέτη οριοθέτησης. Επίσης, πρέπει να απαλλαγεί η κοίτη του ρέματος από τα φερτά υλικά και να αποκτήσει μία γεωμετρική διατομή”. 
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΤΕΜΕΣ, μεταξύ άλλων, παρατηρεί ότι “για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων πρέπει να διευρυνθεί η κοίτη του ρέματος, όσο απαιτείται, να κατασκευαστούν πρανή, να προστατευτούν τα πρανή και να κατασκευαστούν αναχώματα, όπου το βάθος του ρέματος είναι ανεπαρκές και τέλος να κατασκευαστούν δύο παράπλευρες οδοί πλάτους 4 μέτρων”. 
Ακόμα, αναφέρεται πως στις τρεις εναλλακτικές λύσεις που εξετάστηκαν, προτείνεται αυτή “που περιλαμβάνει τη διευθέτηση της κοίτης του ρέματος με στρώμνες τύπου Reno και μικρό μήκος συρματοκιβωτίων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου