Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Αναιμική η ζήτηση για ελαιόλαδο – Στα 3,50 ευρώ το κιλό η ανώτερη τιμή παραγωγού


Νεκρή εβδομάδα, από την άποψη ότι δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες εμπορικές πράξεις, είναι η τρέχουσα για την εγχώρια αγορά του ελαιολάδου. Οι τιμές μοιάζουν μάλλον παγωμένες κυμαινόμενες σε σαφώς κατώτερα επίπεδα από αυτά της Ιταλίας.
Η τελευταία μεγάλη εμπορική πράξη αφορά εξαγωγή στην Ιταλία 100 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων, στην τιμή των 3,50 ευρώ το κιλό.
«Δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνό μας ούτε μια φορά αυτή τη βδομάδα», επισήμανε σχετικά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο και στον Αλέξανδρο Μπίκα, ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας.
Λίγο-πολύ ίδια είναι και η κατάσταση που διαμορφώνεται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τις τιμές να μην ξεπερνούν τα 3 ευρώ το κιλό, τόσο στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Ηλεία, όσο και βορειότερα (π.χ. Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα).
«Οι τιμές για τα συμβατικά ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,3 κυμαίνονται εδώ τώρα έως τα 3 ευρώ το κιλό, αλλά οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται στα 2,80-2,90 ευρώ ανά κιλό.
Τα ΠΟΠ βέβαια ελαιόλαδα πιάνουν και τιμές έως 3,20 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση αυτή την περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά το θετικό είναι ότι η περιοχή μας έχει και φέτος ποιοτικό προϊόν», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.
Στην Κρήτη, τέλος, οι τιμές έχουν παγιωθεί στα επίπεδα των 2,50 – 2,90 ευρώ το κιλό. Μοναδική εξαίρεση, η ζώνη ΠΟΠ της Σητείας, όπου ο ΑΣ Αχλαδίων εξακολουθεί να δίνει ανώτερη τιμή έως 3,15 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου