Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 39.000 τόνοι η παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεσσηνία

Τριάντα οκτώ - τριάντα εννέα χιλιάδες τόνοι είναι η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεσσηνία τη χρονιά 2018- 2019, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των ελαιοτριβείων, που όμως δεν είναι οριστικά για τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας με έδρα την Καλαμάτα. Την περσινή πολύ καλή χρονιά η παραγωγή του νομού είχε φτάσει τους 65.000 τόνους.
Το στοιχείο που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι το μεγάλο ποσοστό του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (μέχρι 0,8 οξύτητα), που για τη Διεύθυνση Μεσσηνίας καταγράφεται στο 70% και για την υπηρεσία της Τριφυλίας στο 88%. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ελαιοτριβείων που δεν είναι τα οριστικά, η παραγωγή στις περιοχές δικαιοδοσίας της υπηρεσίας είναι 19.000 με 20.000 τόνους, με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να φτάνει το 70% αυτής της ποσότητας. Ωστόσο, στελέχη της Διεύθυνσης μας επεσήμαναν ότι το πραγματικό νούμερο είναι σίγουρα μικρότερο. 

Η παραγωγή το 2016 (πρόπερσι, την αμέσως προηγούμενη άσχημη χρονιά) ήταν 19.000 τόνοι και το 2017 (η πολύ καλή χρονιά) 35.000 τόνοι. 
Οι λόγοι της μειωμένης παραγωγής και της υποβαθμισμένης ποιότητας ήταν, κατά την υπηρεσία, η ανθοφορία - παρενιαυτοφορία, οι μυκητολογικές κι εντομολογικές ασθένειες και τα καιρικά φαινόμενα ("Ζορμπάς" και χαλάζι). 
Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, σύμφωνα με στοιχεία απ’ όλα τα ελαιοτριβεία (εκτός από ένα που δεν έστειλε, για τους δικούς του λόγους) η παραγωγή ελαιόλαδου ήταν 19.000 τόνοι και έξτρα παρθένο το 88% από αυτούς. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας το πραγματικό ποσοστό είναι χαμηλότερο, 75% με 78%. 
Στην προηγούμενη άσχημη χρονιά, το 2016 η παραγωγή ήταν 16.000 τόνοι και πέρσι στην καλή χρονιά έφτασε τους 30.000 τόνους. 
Πηγές της υπηρεσίας μάς ενημέρωσαν ότι το 40% των περιοχών στην Τριφυλία δεν είναι στο πρόγραμμα δακοκτονίας καθώς, όπως μας επεσήμαναν, έχουν άλλη κουλτούρα οι παραγωγοί της περιοχής: Δεν περιμένουν το κράτος για να προστατεύσουν την παραγωγή τους. Ως παράδειγμα μας ανέφεραν ότι στους Γαργαλιάνους, που δεν είναι στο πρόγραμμα, η μέση οξύτητα ήταν 0,5 με 0,6.

Από 2,20 έως 2,70 ευρώ η τιμή 
Στα 2,70 ευρώ είναι η τιμή του ελαιόλαδου μέχρι 0,5 οξύτητα, στη Μεσσηνία αυτή την περίοδο. Η τιμή του άσου είναι στα 2,20 ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, υπάρχει συγκρατημένο ενδιαφέρον για την αγορά ελαιόλαδου από την Ιταλία, ενώ η οριστική παραγωγή στην Ισπανία ξεπερνάει το 1,6 εκατ. τόνους ελαιόλαδο. Στοιχείο που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη παραγωγή -όπως αναμενόταν- στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, η οποία επηρεάζει τις τιμές διεθνώς και κρατάει χαμηλά την τιμή στην Ελλάδα, παρά τη μειωμένη παραγωγή και την υποβάθμιση της ποιότητας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου