Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΙΤΑΛΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ Ελπίδες για άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου

Η ισπανική ελαιοκομική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της και οι Ιταλοί έμποροι επιστρέφουν από την ιβηρική χερσόνησο στην Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η επιστροφή των Ιταλών αναμένεται να αναθερμάνει την ελληνική αγορά που έχει παγώσει εξαιτίας των χαμηλών τιμών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της φετινής ελαιοσυγκομιδής.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ του ypaithros.gr, σύμφωνα με το οποίο, αυτήν την περίοδο η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου χαμηλής οξύτητας κυμαίνεται από 2,70 ευρώ στην Κρήτη έως 3,60 ευρώ στη Λακωνία. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ:Στη Λακωνία, φαίνεται να αναθερμάνθηκε κάπως το ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων, που με την έναρξη της ισπανικής ελαιοκομικής περιόδου είχε στραφεί προς την παραγωγή της ιβηρικής χερσονήσου.

"Βλέπουμε ότι κινούνται λίγο καλύτερα από ό,τι έναν με ενάμιση μήνα πριν, που είχαν φύγει προς την Ισπανία", σχολίασε ο Γιώργος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ. Στην τιμή των 3,50 -3,60 ευρώ το κιλό πωλούνται σταθερά τα ποιοτικά έξτρα παρθένα της περιοχής, τριών γραμμών οξύτητας, ενώ τα λάδια 5-6 γραμμών λόγω των φετινών ιδιομορφιών μπορεί να κινούνται και στα 3 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον ίδιο. "Μέχρι στιγμής ό,τι είναι για πώληση φεύγει, κυρίως μέσω διαπραγματεύσεων", ανέφερε ο κ. Γραμματικάκης, ενώ και η τιμή είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, διαφορετική φαίνεται η πορεία των λαδιών μεγαλύτερης οξύτητας, 5-6 γραμμών, τα οποία εμφανίζουν μια εμπορική δυσκολία, αφού αφορούν ποιότητα που έχει παραχθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε. "Αυτά τα βαριά λάδια μπορεί να έχουν και άλλα ελαττώματα, όπως αλλοιώσεις στα αρώματα και στη γεύση, που προκλήθηκαν λόγω των προσβολών από δάκο και γλοιοσπόριο", εξήγησε. Μεταξύ 2,70-2,90 ευρώ το κιλό κινείται αυτή την περίοδο το ελαιόλαδο των Χανίων 3-5 γραμμών οξύτητας, ενώ στην ενιαία τιμή των 2,85 ευρώ για οξύτητες 3-5 γραμμών παίρνει ο συνεταιρισμός τα ΠΟΠ λάδια της περιοχής. "Υπάρχει μια σταθερή ροή κοπής του προϊόντος, όμως οι εμπορικές κινήσεις πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς", σχολίασε ο υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιόλαδου του ΑΣ Χανίων, Νεκτάριος Παρασκάκης.
"Οι τιμές, αυτή την περίοδο, για τα λάδια της Κρήτης είναι κατά μέσο όρο στα 2,70 ευρώ/κιλό με βάση τις τρεις γραμμές οξύτητας", παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ και της Ομάδας Αμπελουργών Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης. Ωστόσο, όπως εξήγησε, "εάν κάποιος παραγωγός έχει λάδι οξύτητας τριών γραμμών, που δεν έχει ανακατευτεί με άλλα στις δεξαμενές, μπορεί να πληρωθεί και 3-3,20 ευρώ/κιλό". Αντίθετα, "εάν μιλάμε για λάδι 7 γραμμών, ο έμπορος θα πει 2,70 μείον 12 λεπτά, στα 2,58 ευρώ/κιλό", συμπλήρωσε, εξηγώντας τις διακυμάνσεις τιμών αναλόγως της οξύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου