Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

«Μεθυστική» έρευνα για τα ποτά


Μπίρα πριν από το κρασί ή κρασί πριν από την μπίρα; Ο,τι και να διαλέξετε, στο τέλος θα μεθύσετε! Πότε, όμως, κινδυνεύετε να μεθύσετε χειρότερα; Αν πιείτε κρασί πριν από την μπίρα ή μπίρα πριν από το κρασί; Στο δίλημμα αυτό, που απασχολεί κατά καιρούς αρκετούς, η επιστημονική απάντηση είναι «σολομώντεια»: ό,τι και να διαλέξετε, στο τέλος θα μεθύσετε, οπότε μην αγχώνεστε!
Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων Βίτεν/ Χέρντεκε και Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής American Journal of Clinical Nutrition, χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.
Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπίρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπίρα, ενώ η τρίτη, που αποτελούσε και την ομάδα ελέγχου, είτε μόνο μπίρα είτε μόνο κρασί.
Ύστερα από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή αυτοί που είχαν πιει πρώτα μπίρα, τώρα ήπιαν κρασί και το αντίστροφο.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το μεθύσι και τα «επακόλουθά» του δεν διέφεραν ουσιαστικά ανάλογα με τη σειρά που είχαν καταναλωθεί τα ποτά. Απλώς οι γυναίκες είχαν ελαφρώς χειρότερο σκορ στο χανγκόβερ σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το αλκοόλ τις επηρεάζει περισσότερο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου