Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Στην Καλαμάτα η 1η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού


Με συμμετοχή επιχειρήσεων απ’ όλη την περιφέρεια και παράλληλες δράσεις 
 
 
Η πρώτη Παμπελοποννησιακή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Απριλίου στην Καλαμάτα, ενώ τη συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σχολείο Τουρισμού, Σύλλογοι Καταλυμάτων, όπως και άλλοι τοπικοί σύλλογοι και φορείς τουρισμού.
Σκοπός της είναι η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που σχετίζονται με τη γη, τον αέρα, τη θάλασσα και το βουνό. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν και στόχος είναι να φιλοξενηθούν περί τις 60 απ’ όλους τους νομούς.
Από την έρευνα, δε, που έχει γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 70 επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ειδικές μορφές τουρισμού.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των εκθετών και η είσοδος των επισκεπτών θα είναι δωρεάν.
 
Καθιέρωση
Η πρώτη Παμπελοποννησιακή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 37 επιχειρήσεις,  25 από τη Μεσσηνία και 12 από την Αρκαδία. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι μέχρι την πραγματοποίηση της έκθεσης ο αριθμός των επιχειρήσεων που τελικά θα συμμετέχουν θα διπλασιασθεί. Επίσης, στοχεύουν σε 10.000 επισκέπτες, ενώ μαζί με την έκθεση θα διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις.
Οι διοργανωτές ευελπιστούν στην καθιέρωση της έκθεσης, την πανελλαδική και πανευρωπαϊκή προβολή των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα.
Σύμφωνα με την παγκόσμια τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων και θεματικών εμπειριών βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτιμήσεις τουριστών, οι οποίοι ανήκουν σε εύρωστες οικονομικά ηλικιακές ομάδες και οι οποίες καταγράφουν μεγαλύτερα ποσοστά παραμονής σε έναν προορισμό.
Στο πλαίσιο της έκθεσης στόχος είναι να αναδειχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αφορούν αναρρίχηση, ορειβασία, hiking, trekking, περιηγητικό τουρισμό, rafting, kite, wind surfing, mountain bike, go kart, αλεξίπτωτο πλαγιάς, paintball, ιππασία, sailing, ενοικίαση σκαφών αναψυχής πιστοποιημένα καταδυτικά κέντρα, σχολές καταδύσεων, εξοπλισμός υποβρύχιας δραστηριότητας.
 
Σεμινάρια
Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα αφορούν επενδυτικά προγράμματα, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τις σύγχρονες τάσεις στις μορφές τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.
Επιπλέον, θα γίνουν εκδηλώσεις που αφορούν στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ – «Πελοπόννησος ΑΕ». Συνολικά, οι τρεις αυτοί φορείς θα συμμετέχουν με 84.000 ευρώ για τη διοργάνωση.
Μέσω της έκθεσης θα επιδιωχθούν:
-Προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο με σημαντικές αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια
-Συνέργειες, δικτύωση και δημιουργία cluster για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, που απευθύνονται σε εύρωστες οικονομικά ηλικιακές ομάδες
-Επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, που αποτελεί ένα από τα κύρια ζητούμενα των διαφόρων περιοχών της Πελοποννήσου
-Συναντήσεις των επαγγελματιών με τουριστικούς πράκτορες, για σύναψη σταθερών επαγγελματικών συνεργασιών. 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου