Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

30 χρόνια σε δύο Αλβανούς για ληστείες στη Χώρα

Σε 15 χρόνια κάθειρξη ο καθένας καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο Αλβανοί κατηγορούμενοι, οι οποίοι το Μάρτιο του 2015 διέπραξαν 4 ληστείες και 2 κλοπές με θύματα ηλικιωμένους, στη Χώρα και το Αμπελόφυτο. Ενας τρίτος, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 28 χρόνια κάθειρξη όπως και οι άλλοι δύο, αθωώθηκε λόγω ελάχιστων αμφιβολιών, ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 μηνών για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι κατηγορούμενοι διέπραξαν τις ληστείες και τις κλοπές μέσα σε 10 μέρες και συνελήφθησαν στις 28 Μαρτίου του 2015 στη Χώρα, ύστερα από επιχείρηση τριών αστυνομικών υπηρεσιών. Οπως κατέθεσε αστυνομικός της Ασφάλειας Καλαμάτας, οι Αλβανοί, οι οποίοι έμεναν μαζί σε σπίτι που είχαν νοικιάσει στην περιοχή, είχαν ρημάξει τον τόπο σπέρνοντας το φόβο, καθώς "χτυπούσαν" νύχτα, παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα κυρίως σε σπίτια ηλικιωμένων, αφού πρώτα επέλεγαν προσεκτικά το στόχο τους.


"ΜΙΛΗΣΕ" ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ 
Η δράση τους αρχικά περιορίστηκε στην περιοχή όπου έμεναν, ενώ μετά από ληστεία που διέπραξαν στο Αμπελόφυτο, σε βάρος ενός 90χρονου και του 79χρονου φίλου του που φιλοξενούσε, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή τους, καθώς η παρουσία τους στην περιοχή είχε κινήσει τις υποψίες των κατοίκων. 
Επιπλέον, το κινητό τηλέφωνο του ενός εκ των κατηγορουμένων έπεσε στον διάδρομο του σπιτιού, φεύγοντας. Τα εγκληματολογικά εργαστήρια βρήκαν το DNA του, όπως και σε δύο κατσαβίδια που είχαν βρεθεί σε σπίτια θυμάτων τους. Επίσης, ένα θύμα αναγνώρισε τους δράστες στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Στο δε σπίτι όπου έμεναν, βρέθηκαν κάποια χρυσαφικά από τις ληστείες και τις κλοπές που είχαν κάνει. Επίσης, ένα ζευγάρι παπούτσια που το κάτω μέρος τους ταίριαζε με το αποτύπωμα που αρχικά κατηγορήθηκε ότι είχε αφήσει ο αθωωθείς πάνω σε μια βαλίτσα στο σπίτι θύματος, όπου πάτησε μπαίνοντας από το παράθυρο. Πάντως οι 2 καταδικασθέντες, αν και ομολόγησαν, δεν παραδέχτηκαν ότι ο αθωωθείς πήγαινε μαζί τους, αλλά ένας Ρουμάνος. Το δικαστήριο διέταξε την απέλασή τους μετά την έκτιση της ποινής τους, και απαγόρευση της επανεισόδου τους στη χώρα για 10 χρόνια. Αναγνώρισε πάντως σε όλους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αφού ήρθαν από τις φυλακές Ναυπλίου και κατέθεσαν οι δάσκαλοί τους σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν, και όπως φάνηκε στο δικαστήριο όσα διδάσκονται άλλαξαν τον τρόπο σκέψης τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου