«Αν δεν είχαμε μεράκι δεν θα μπλέκαμε». Με αυτά τα λόγια, ο Σπύρος Λαφαζάνης δίνει το στίγμα της εμπλοκής της οικογενειακής οινοποιητικής του επιχείρησης με τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Nέστωρ», που ξεκίνησε το 2015.
Οπως φαίνεται, το εγχείρημα, μετά από μεγάλες προσπάθειες, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς: Πρόκειται για πέντε καινούργια μονοποικιλιακά κρασιά, δύο λευκά, ένα ροζέ και δύο ερυθρά, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πρώην συνεταιριστικό οινοποιείο στη Μεσσηνία. Δύο από αυτά, το Φιλέρι Νέστωρ λευκό 2018 και το Φιλέρι Νέστωρ ροζέ 2018 παράγονται από τη γηγενή ποικιλία Φιλέρι, που ευδοκιμεί στην περιοχή και την οποία η εταιρεία στοχεύει να αναδείξει, προσβλέποντας και στην ανασύσταση του κάποτε μεγάλου σε έκταση και παραγωγή αμπελώνα της Μεσσηνίας.
Τα υπόλοιπα τρία κρασιά παράγονται από σπουδαίες διεθνείς ποικιλίες, το Chardonnay, το Merlot και το Cabernet Sauvignon, οι οποίες καλλιεργούνται εδώ και 50 χρόνια στην περιοχή. Το Pylos Chardonnay Nestor 2018 ωριμάζει για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια, το Pylos Merlot Nestor 2017 ωριμάζει για έναν χρόνο, ενώ το Pylos Cabernet Sauvignon Nestor 2017 για 14 μήνες.
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δημοσιογράφοι, συνεργάτες και πελάτες της επιχείρησης βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες προσκεκλημένοι της οικογένειας Λαφαζάνη στα εγκαίνια της νέας περιόδου του ανακαινισμένου πλέον οινοποιείου του «Νέστωρ».
Τα νεότερα μέλη της οικογένειας, η Αθηνά, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων που έχει αναλάβει το μάρκετινγκ και την εμπορική διεύθυνση, και ο Βασίλης, ο οποίος σπούδασε οινολόγος και είναι ο υπεύθυνος παραγωγής του οινοποιείου, ήταν εκεί για να μας ξεναγήσουν στο νέο εγχείρημα.
«Οταν με πλησίασε ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, ένιωσα ότι ένας συνάδελφος βρίσκεται σε δυσκολία. Είχε ένα πολύ μεγαλύτερο οινοποιείο από το δικό μας στη Νεμέα, με πολύ σπουδαίο εξοπλισμό, το οποίο όμως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί, με αποτέλεσμα να καταρρέει», διηγείται ο Σπύρος Λαφαζάνης για την αρχή της συνεργασίας με τον οινοποιητικό συνεταιρισμό πριν από τέσσερα χρόνια.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι συζητήσεις, οι οποίες κατέληξαν στη συνεργασία των δύο πλευρών. «Εμείς έχουμε το 75% και ο συνεταιρισμός το 25%», λέει ο κ. Λαφαζάνης, εξηγώντας ότι για τον ίδιο ήταν σημαντικό να παραμείνει ζωντανός ο συνεταιρισμός και να μη χάσει τη σχέση του με την τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι του συνεταιρισμού συνέχισαν να εργάζονται και στο νέο σχήμα.
Σήμερα, η «Νέστωρ ΑΕ», όπως ονομάζεται το νέο σχήμα, συνεργάζεται με 200 αμπελοκαλλιεργητές μέλη του συνεταιρισμού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται καλλιεργώντας περισσότερα από 2.500 στρέμματα.
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε να πληρωθούν τα επί μια επταετία οφειλόμενα χρήματα στους παραγωγούς-μέλη. «Το γεγονός ότι παρέμεναν απλήρωτοι οι αμπελοκαλλιεργητές ίσως είναι και ένας βασικός λόγος που η αμπελοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο ποσοστό στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Λαφαζάνης.
«Ο αμπελώνας της Τριφυλίας έχει γίνει πλέον ελαιώνας και προσπαθούμε όσο μπορούμε να ανακόψουμε αυτή την εξέλιξη», προσθέτει ο οινοποιός.
Σήμερα, η «Νέστωρ ΑΕ», όπως ονομάζεται το νέο σχήμα, συνεργάζεται με 200 αμπελοκαλλιεργητές μέλη του συνεταιρισμού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται καλλιεργώντας περισσότερα από 2.500 στρέμματα.
Φέτος, η παραγωγή οίνου έφτασε τους 2.200 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων του οινοποιείου, οι οποίες βέβαια ακόμα και την εποχή που φτιάχτηκε δεν υπήρχαν οι ποσότητες, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως.
ΣΤΟΥΣ 10.000 ΤΟΝΟΥΣ Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ
Η δυναμικότητα της μονάδας φτάνει τους 10.000 τόνους και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας με ισόγειο κτίσμα 11.000 τετραγωνικών μέτρων με τεράστιες δεξαμενές ωρίμανσης και αποθήκευσης σύγχρονης τεχνολογίας και υπόγειο έκτασης 3.500-4.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο λειτουργεί ως κελάρι.
«Πρόκειται για μια αποθήκη με τέλειες συνθήκες αποθήκευσης και παλαίωσης. Είναι ψιλοτάβανη, οπότε οι θερμές μάζες ανεβαίνουν προς τα πάνω. Φανταστείτε, ενώ υπάρχει κλιματισμός δεν τον έχουμε θέσει σε λειτουργία, γιατί οι φυσικές συνθήκες είναι πολύ καλές για τα κρασιά», εξηγεί ο οινοποιός.
Για να λειτουργήσει το οινοποιείο, πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκευές τόσο στο κτίσμα όσο και στον εξοπλισμό ενώ στο εσωτερικό του έχει στηθεί ένα μικρότερο οινοποιείο το οποίο ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες οινοποίησης των ποσοτήτων που υπάρχουν. Στον ίδιο χώρο είχε δημιουργηθεί και χώρος εμφιάλωσης, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ και ο οποίος έχει πουληθεί πρωθύστερα του συνεταιρισμού.
[Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
από το ypaithros.gr]
ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΟ ΦΙΛΕΡΙ
Ο Σπύρος Λαφαζάνης έχει σκοπό να υλοποιήσει σταδιακά ορισμένες από τις ιδέες του συνεταιρισμού, όπως η δημιουργία ενός μουσείου οίνου. Στην περιοχή, όπως αποδεικνύουν και τα ευρήματα από την αρχαιολογική ανασκαφή στο ανάκτορο του Νέστορα που βρίσκεται μόνο 6 χιλιόμετρα μακριά, το κρασί έχει μια ιστορία που μετρά πάνω από 3.000 χρόνια. Ηδη, στον χώρο βρίσκονται πολλά εργαλεία κατασκευής βαρελιών, τα οποία συγκεντρώνονται από όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, «βλέπει» στον περίφημο κόλπο του Ναυαρίνου και τη νήσο Σφακτηρία, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού.
Ωστόσο, αυτό που προέχει για τον κ. Λαφαζάνη είναι η αναβίωση του αμπελώνα. Ο οινοποιός ποντάρει πολύ στις ντόπιες ποικιλίες και σκοπεύει να εξερευνήσει όλες τις δυνατότητές τους.
Το Φιλέρι, για παράδειγμα, είναι ερυθρωπή ποικιλία που
ανήκει στην οικογένεια των Φιλεριών και πρόκειται ουσιαστικά για ένα λιγότερο αρωματικό κλώνο από το δημοφιλές Μοσχοφίλερο. Ηδη, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές πειραματικές οι νοποιήσεις από τις οποίες θα προκύψει το νέο κρασί του οινοποιείου «Νέστωρ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου