Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ασκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης στο Ναβαρίνο

Ασκηση καταπολέμησης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης έκανε την Τετάρτη στο λιμάνι της Πύλου το τοπικό Λιμεναρχείο. 
Ο λιμενάρχης Πύλου αντιπλοίαρχος Νίκος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην "Ε" για τα αποτελέσματα διεξαγωγής της, λέει ότι η άσκηση έγινε "κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας" και "πραγματοποιείται ανά διετία, με πλήρη ανάπτυξη του εξοπλισμού και των μέσων". 
Εχει ως σκοπό "την αξιολόγηση του τοπικού Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης", δίνοντας τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους φορείς να διαπιστώσουν "τον βαθμό ετοιμότητας του προσωπικού, την εξοικείωσή του με τη χρήση του εξοπλισμού και των υλικών απορρύπανσης". Επίσης συμβάλλει στην "επίτευξη του μέγιστου δυνατού συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται", αλλά και στον "εντοπισμό τυχόν αδυναμιών, που αποσκοπεί στη βελτίωση του σχεδίου σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού".
 

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την ενημέρωση της Υπηρεσίας "περί της ύπαρξης διάσπαρτων πετρελαιοκηλίδων εντός του όρμου Ναβαρίνου, που εκτιμάται ότι προήλθαν από διαρροή πετρελαίου κατά τη διάρκεια πετρέλευσης πλοίου που ελλιμενιζόταν στο λιμένα Πύλου", αναφέρει ο αντιπλοίαρχος σχετικά με το περιστατικό που σημαίνει συναγερμό. Το επόμενο βήμα "προβλέπει την ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των συναρμοδίων φορέων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της ρύπανσης (Σώματα Ασφαλείας, Δήμος Πύλου – Νέστορος, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Πύλου και ιδιωτικών σκαφών), για συνδρομή του προσωπικού της Υπηρεσίας". 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΗΛΙΔΑΣ 
Για την αντιμετώπιση της κηλίδας προκρίνεται ως μέθοδος "ο εγκλωβισμός της με τη χρήση του πλωτού φράγματος που διαθέτει η Υπηρεσία, και στη συνέχεια η περισυλλογή της με χρήση απορροφητικών υλικών". Τα συλλεχθέντα υπολείμματα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις υποδοχής καταλοίπων για κατάλληλη επεξεργασία, σημειώνει ο Κ. Παπακωνσταντίνου. 
Καταλήγοντας, αναφέρεται και στις ενέργειες του Λιμεναρχείου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου: "Το Λιμεναρχείο Πύλου, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση την 5η Ιουνίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εθελοντικού καθαρισμού των ακτών από σχολεία της Πύλου και ιδιώτες δύτες. Στους μαθητές έγινε ενημέρωση ευαισθητοποίησης στην οποία τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης των καθαρών ακτών". 
Ν.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου