Μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου κατά 8% αναμένει η Κομισιόν για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ανοδικές τάσεις στις εξαγωγές αλλά και στην εσωτερική κατανάλωση, εξαιτίας βέβαια των χαμηλών τιμών που επικράτησαν τους
τελευταίους μήνες στην αγορά.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με
ρεπορτάζ του agronews.gr: “Στη
μεσοπρόθεσμη έκθεση της Κομισιόν
με εκτιμήσεις παραγωγής και εμπορίου, υποστηρίζεται ότι οι εξαγωγές
χοιρινού, βοδινού, ελαιολάδου και
γαλακτοκομικών προϊόντων στην
ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν να
αυξάνονται το 2019.
Οι εξαγωγές
χοιρινού κρέατος οφείλονται κυρίως
στην κινεζική ζήτηση, ενώ η παραγωγή αναμένεται να σταθεροποιηθεί.
Αυτά συγκαταλέγονται στις κυριότερες διαπιστώσεις της τελευταίας
βραχυπρόθεσμης έκθεσης για τις
γεωργικές αγορές της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου 2019
από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για
το 2019/2020, η παραγωγή σιτηρών αναμένεται να ανακάμψει από
το χαμηλό του περασμένου έτους
και να φτάσει τα 311 εκατ. τόνους,
αν διατηρηθούν οι καλές καιρικές
συνθήκες. Η παραγωγή σίτου θα
πρέπει να αυξηθεί κατά 11% και να
ανέλθει σε 142 εκατ. τόνους. Η
παραγωγή κριθαριού και αραβοσίτου
πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα κατά
7% και 0,5%, φτάνοντας τα 60
εκατ. τόνους και 69 εκατ. τόνους.
Οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ
αυξήθηκαν το 2018/2019 χάρη
στην αύξηση της παραγωγής κατά
4%. Οσον αφορά το 2019/2020,
οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να
στηρίξουν την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ιταλία και την Ελλάδα
και να διατηρήσουν την αυξανόμενη
τάση παραγωγής στην Πορτογαλία.
Ωστόσο, στην Ισπανία, οι περιορισμοί
των υδάτων καθώς και η ετήσια εναλλαγή ελαιοδένδρων ενδέχεται να
οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής
κάτω από το μέσο όρο των 5 ετών.
Η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών θα μπορούσε να φθάσει
τα 4,1 εκατ. τόνους το 2019, αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2018,
χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και χαλαζιού σε ορισμένες περιοχές, δεν θα φθάσει τα
επίπεδα ρεκόρ του 2017. Η αύξηση
αυτή θα συμβάλει στην ανάκαμψη
των εξαγωγών της ΕΕ, οι οποίες
μειώθηκαν κατά 38% το 2018.
Οσον αφορά τον τομέα της ζάχαρης, για το 2019/2020, η έκταση
των ζαχαρότευτλων εκτιμάται ότι θα
μειωθεί κατά 4%, φθάνοντας τα
1,67 εκατ. εκτάρια. Ωστόσο, με την
παραδοχή ότι η παραγωγή θα είναι
κοντά στον μέσο όρο, η παραγωγή
αναμένεται να φθάσει τα 18,3 εκατ.
τόνους, σημειώνοντας αύξηση 4%
σε σχέση με πέρυσι. Για την τρέχουσα
εκστρατεία του 2018/2019, οι εισαγωγές ζάχαρης προβλέπεται να
βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τις
εξαγωγές της ΕΕ, σε 1,7 εκατ. τόνους, εξισορροπώντας το εμπόριο
ζάχαρης στην ΕΕ.
Ο γαλακτοκομικός τομέας βλέπει
τη διαρκή ζήτηση για γαλακτοκομικά
προϊόντα της ΕΕ, γεγονός που θα
οδηγήσει σε αύξηση της κοινοτικής
παραγωγής γάλακτος κατά 1% το
2019. Επιπλέον, η παγκόσμια ζήτηση αποκορυφωμένου γάλακτος
σε σκόνη είναι υψηλή. Τα δημόσια
αποθέματα της ΕΕ είναι τώρα κενά
και τα ιδιωτικά αποθέματα αναμένεται
ότι θα επανέλθουν στα χαμηλά επίπεδα στο τέλος του έτους.
Επιπλέον, η παραγωγή βοείου
κρέατος αναμένεται να μειωθεί κατά
1,2% το 2019 λόγω της μείωσης
των κοπαδιών των αγελάδων και
του χαμηλού αριθμού βοοειδών.
Αυτό οφείλεται κυρίως σε εξαιρετικά
υψηλές σφαγές το 2018 λόγω έλλειψης τροφής. Ωστόσο, οι εξαγωγές
πρέπει να αυξηθούν κατά 15%, κατά
την ίδια περίοδο. Η παραγωγή πουλερικών θα συνεχίσει να αυξάνεται
στην ΕΕ το 2019, αυξάνοντας κατά
2,5% μετά από ήδη έντονη αύξηση
της παραγωγής το 2018. Αυτή η
σταθερή αύξηση οφείλεται στην
καλή ζήτηση και τις υψηλές τιμές.
Η ζήτηση χοιρινού κρέατος θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 12% των εξαγωγών της ΕΕ το 2019. Αυτή η αύξηση της ζήτησης προέρχεται κυρίως
από την Κίνα λόγω της εξάπλωσης
της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
στη χώρα. Παρ' όλα αυτά η παραγωγή
θα παραμείνει σταθερή την ίδια περίοδο, λόγω της μείωσης του ζωικού
κεφαλαίου αναπαραγωγής και των
περιβαλλοντικών περιορισμών. Το
2020, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται
να αυξηθεί γύρω στο 1,4%”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου