Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Μεγάλο στοίχημα να προχωρήσει άμεσα στην Πελοπόννησο το φυσικό αέριο


Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11.00 το πρωί στο Δημαρχείο Καλαμάτας, σχετικά με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που επιθυμεί να αναπτύξει η εταιρεία ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη συνάντηση, όπως σημειώνει σχετικό δελτίο Τύπου, έχουν κληθεί εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι με τεχνική εξειδίκευση.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το βήμα προς την υλοποίηση του στόχου για διανομή φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο έγινε με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με την οποία εγκρίνει την αίτηση άδειας διανομής στους 5 νομούς που είχε υποβάλλει από τον Απρίλιο 2017 η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).
Σημαντικό στοιχείο στην έγκριση της ΡΑΕ, μετά τα 2 σχεδόν χρόνια της απαράδεκτης καθυστέρησης, είναι η πρόσφατη απόφαση της (μητρικής) ΔΕΠΑ να καλύψει το 20% του κόστους του έργου.
Τα "αγκάθια" στο όλο θέμα είναι: Η παραπάνω άδεια της ΡΑΕ δόθηκε με την προϋπόθεση ότι σύντομα η κυβέρνηση, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα χρηματοδοτήσει το 50% του έργου, όπως αυτό έχει γίνει ήδη στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον, αρνητικό συνεχίζει να είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε, η έναρξη των εργασιών για την Πελοπόννησο προβλέπεται να γίνει προς το τέλος του 2020, σε αντίθεση με τις άλλες 6 Περιφέρειες της χώρας για τις οποίες εγκρίθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις διανομής, όπου το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2019.
Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση του δικτύου Φ.Α. σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα θα μειώσει κατά 40% το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου