Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ! Ανεπαρκή τα 48 στρ. για το Αεροδρόμιο

Η απαλλοτρίωση των 48 στρεμμάτων για την επέκταση του "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", αν και αναγκαία ενδέχεται να αποδειχθεί ανεπαρκής, καθώς προβλέπεται από το μάστερ πλαν που συντάχθηκε πριν... 20 χρόνια. Για να γίνουν κατανοητές οι σύγχρονες ανάγκες, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου 70 στρέμματα θα είναι μόνο οι κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ στα 48 στρέμματα της Καλαμάτας θα "στριμωχτούν" τα νέα κτήρια, θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, καύσιμα και βοηθητικοί χώροι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές κτηριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Καλαμάτας έχουν εμβαδόν 2,4 στρ., της Ζακύνθου 13,2 στρ., των Χανίων 14,6 στρ., της Ρόδου 21 στρ., του Ηρακλείου 26 στρ. και της Κέρκυρας 27 στρ.. 

Για τα προγραμματισμένα έργα στα αεροδρόμια της Fraport ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Κω προβλέπεται 201% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροδρομίου σε 24.000 τ.μ., στη Σαντορίνη 236% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού σε 15.640 τ.μ. με την αντικατάσταση τμήματος του υπάρχοντος και την ανέγερση νέου και στη Θεσσαλονίκη επέκταση τερματικού σταθμού κατά 30.988 τ.μ. και δη- μιουργία νέας πρόσβασης. Στη Θεσσαλονίκη η Fraport αυξάνει τους σταθμούς Check-in από 30 σε 44 και τον αριθμό των πυλών από 16 σε 24. Στη Σαντορίνη αυξάνονται οι σταθμοί Check-in από 8 σε 17 και οι πύλες από 5 σε 8.
Υπενθυμίζουμε ότι η απαλλοτρίωση των 48 στρ. για την επέκταση - αναβάθμιση του "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" εκκρεμεί από το... 2005 και ότι ο αερολιμένας λειτουργεί στα όρια των δυνατοτήτων του. 
Για να γίνουν κατανοητές οι σύγχρονες ταξιδιωτικές ανάγκες αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004, όταν η Ελλάδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφίχθησαν στην Ελλάδα 7,1 εκ. αλλοδαποί επισκέπτες, ενώ πέρυσι αφίχθησαν στα αεροδρόμια όλης της χώρας 20,6 εκ. επισκέπτες. 
Λόγω της μεγάλης αύξησης της επιβατικής κίνησης ακόμα και το "Ελ Βενιζέλος" που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων έχει κορεστεί και για αυτό σχεδιάζεται η επέκτασή του, ώστε να μην γίνουν καθεστώς οι πτήσεις των καθυστερήσεων που ταλαιπωρούν τους επιβάτες τους τελευταίους μήνες. 
Θ.Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου