Εκσκαφή φωλιάς καρέτα – καρέτα από τον Σύλλογο “Αρχέλων” θα γίνει αύριο στις 7 το απόγευμα στην αρχή της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς.
Οπως τονίζεται από τον σύλλογο «σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής να δουν από κοντά μία από τις λειτουργίες της φύσης στην ακτή. Είστε ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσετε τη δημόσια εκσκαφή στη Βοϊδοκοιλιά και να έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά μία φωλιά θαλάσσιας χελώνας». Σημειώνεται επίσης ότι «τη φετινή χρονιά στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας (δεν συμπεριλαμβάνει τον Κυπαρισσιακό) έχουν ήδη προστατευθεί πάνω από 80 φωλιές καρέτα.
Σιγά-σιγά η μία μετά την άλλη οι φωλιές συμπληρώνουν τους περίπου δύο μήνες επώασης που χρειάζονται και σε πολλά σημεία των παραλιών δεκάδες χελωνάκια κάθε βράδυ κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Ανάμεσα σε όλες τις όμορφες παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας ξεχωρίζει η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
Ο ιδιαίτερος φυσικός σχηματισμός που υπάρχει εκεί, την έχει κάνει μία από τις γνωστότερες παραλίες της Ελλάδας. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι εκτός από την αισθητική του τοπίου της, η Βοϊδοκοιλιά έχει μεγάλη οικολογική αξία για πολλά είδη ζώων, μεταξύ των οποίων είναι ο χαμαιλέοντας, τα μεταναστευτικά πουλιά και οι θαλάσσιες χελώνες. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που όλο αυτό το οικοσύστημα μαζί με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τις άλλες παραλίες ωοτοκίας έχει χαρακτηριστεί σαν περιοχή του δικτύου Natura 2000. Η εκσκαφή των φωλιών των θαλασσίων χελωνών είναι μία πολύ διαδεδομένη παγκοσμίως επιστημονική μέθοδος παρακολούθησης των πληθυσμών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα συστηματικά από τον “Αρχέλων”. Οι εθελοντές του
“Αρχέλων” προχωρούν σε εκσκαφές αφού ολοκληρωθεί η φυσική εκκόλαψη μίας φωλιάς, δηλαδή 5-10 ημέρες από την έξοδο του πρώτου νεοσσού.
Η εκσκαφή της φωλιάς δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ωοτοκία των χελωνών στην περιοχή. Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του “Αρχέλων” και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό. Κατά μέσο όρο, μόνο το 80% των αυγών μίας φωλιάς παράγει υγιή και δυνατά χελωνάκια. Από αυτά περίπου το 1 στα 1.000 έχει πιθανότητα να επιβιώσει στο μεγάλο του ταξίδι για να επιστρέψει στην παραλία που γεννήθηκε μετά από δύο δεκαετίες».
Κ.Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου