Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Δύο ξεχωριστές συναυλίες σήμερα και αύριο


Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ταξίδεψε στην Καλαμάτα 
Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο ξεχωριστές συναυλίες θα έχουν όσοι απόψε βρεθούν στο αμφιθέατρο του Κάστρου και αύριο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Πρόκειται για συναυλίες που εντάσσονται στις «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» και σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και την έναρξη μιας σπουδαίας συνεργασίας.
Μιλώντας για τη συνεργασία αυτή, αλλά και τις παραπάνω συναυλίες, ο διευθυντής του Ωδείου, Στάθης Γυφτάκης, είπε ότι για δεύτερη φορά η Καλαμάτα φιλοξενεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Mozarteum, το οποίο διευθύνει ο Χρήστος Κανέτης.
Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό και για το Φεστιβάλ, αλλά και για το Δημοτικό Ωδείο, να υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες και ειδικά με ένα πανεπιστήμιο σαν το Mozarteum, που είναι ο κορυφαίος μουσικός οργανισμός της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα του κόσμου.
Ο Χρήστος Κανέτης με τη σειρά του ανέφερε ότι όσο καιρό βρίσκεται στην πόλη μας διαπιστώνει ότι υπάρχουν προοπτικές για μελλοντική συνεργασία. Όσο για το πρόγραμμα “Strings In Motion” (έγχορδα εν κινήσει), είπε ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου νέοι καλλιτέχνες αναπτύσσονται, όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και προσωπικά. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ένας τόπος συγκέντρωσης καλλιτεχνών που παίζουν έγχορδα, τους οποίους δε νοιάζει μόνο η προσωπική καριέρα, αλλά και η παιδαγωγία, με σκοπό και να μεταδώσουν τις γνώσεις, τις τεχνικές μελέτης και τις εμπειρίες τους σε άλλους νέους μουσικούς.   
Στα κονσέρτα του προγράμματος, ανέφερε ακόμη, συμμετοχή έχει και το κοινό και όσοι βρεθούν σήμερα και αύριο σε αυτά, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν νέους δεξιοτέχνες, με το μικρότερο μάλιστα εκτελεστή να είναι ένας βιολονίστας 14 ετών. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά γκρουπ μουσικής δωματίου, τα οποία μέχρι σήμερα εντυπωσιάζουν με τον εκλεπτυσμένο τρόπο που συνεννοούνται.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετέχουν μουσικοί από την κεντρική Ευρώπη, την Ελλάδα, το Μεξικό και την Ουκρανία.
 
Οι δυο συναυλίες 
Η πρώτη συναυλία θα δοθεί σήμερα στις 21.00 στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, όπου η Ορχήστρα Εγχόρδων της Ακαδημίας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα P. I. Tschaikowski, W. A. Mozart, N. Rota, αλλά και ενός αξιόλογου και πολλά υποσχόμενου απόφοιτου του Mozarteum από την Ελλάδα, του Ιάσονα Τζανάκου. 
Αύριο, επίσης στις 21.00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έργα Μουσικής Δωματίου των W. A. Mozart, L. V. Beethoven, A. Dvorak, J. Brahms, S. Havrylyuk, M. Skoryk και B. Smetana.
Η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου