Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Πλησιάζει η ώρα για δρόμο και αεροδρόμιο

Με στόχο η Μεσσηνία εκτός από τουριστικός προορισμός να γίνει και τόπος διαμονής για χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, η ΤΕΜΕΣ δημιουργεί 6.866 ξενοδοχειακές κλίνες και εκατοντάδες τουριστικές κατοικίες, επενδύοντας συνολικά 2,5 δισ. ευρώ - ενώ η κυβέρνηση θα κατασκευάσει το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και θα παραχωρήσει σε ιδιώτη, μόνο του, το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Αυτά τόνισαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος μιλώντας το Σάββατο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με θέμα «Η
επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα της Costa Navarino». Η υλοποίηση των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ, η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και η άμεση ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η Μεσσηνία να ανεβάσει οικονομική ταχύτητα.

Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, αναφερόμενος στις νέες επενδύσεις σε Γιάλοβα, Ριζόμυλο και Κυνηγού, είπε ότι θα κατασκευαστούν 7 νέες ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 4.961 κλινών. Στη Γιάλοβα, οι δύο μονάδες 322 και 814 κλινών αναμένεται να λειτουργήσουν το 2021. Στο Ριζόμυλο, θα αναπτυχθούν 4 μονάδες συνολικής δυναμικότητας άνω των 3.000 κλινών. Στο Navarino Hills κοντά στο Κυνηγού, θα κατασκευαστούν 2 νέα ξενοδοχεία με συνολικά 875 κλίνες. Παράλληλα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα κατασκευής και πώλησης τουριστικών κατοικιών με στόχο την προσέλκυση ατόμων από όλο τον κόσμο, που θα επιλέξουν τη Μεσσηνία για διαμονή.
Μιλώντας τόσο για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Costa Navarino όσο και για τις νέες επενδύσεις, ο κ. Κωνσταντακόπουλος τόνισε ότι η Μεσσηνία άλλαξε χάρη στο όραμα του πατέρα του, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, και ότι τώρα ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει πιο ψηλά: «Να κάνουμε την Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας έναν τόπο-πρότυπο στη Μεσόγειο, στον οποίο πάρα πολλοί άνθρωποι θα θέλουν όχι μόνο να έρθουν για να τον επισκεφθούν, αλλά και να ζήσουν», είπε περιγράφοντας το νέο όραμα για τη Μεσσηνία. Ψηλότερα ακόμα έθεσε τον πήχη των προσδοκιών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας: «Βάζουμε τον πήχη στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία συνδυάζει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη σύνδεση με τον αγροτοδιατροφικό τομέα - κι όλα αυτά μέσα από μια λογική να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο στην προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί πρέπει να μπει ο πήχης για την πατρίδα μας, και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη κάθε επενδυτική πρωτοβουλία να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και με την τοπική οικονομία: «Δεν μιλάμε για επενδύσεις που δημιουργούν κλειστά οικοσυστήματα ευημερίας. Μιλάμε για δίκτυα τα οποία διαχέουν τον πλούτο σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους, πολύ πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης επένδυσης».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το παράδειγμα της Costa Navarino συνδέεται με πολλές ψηφίδες και προσωπικές ιστορίες, οι οποίες συνθέτουν κάτι ευρύτερο, που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης: «Ευκαιρίες, δουλειές, ευημερία για κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Μακάρι η σημαντική αυτή η επένδυση να αποτελέσει φάρο και οδηγό. Η κυβέρνησή μας στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα από ένα σημαντικό πλέγμα παρεμβάσεων. Μείωση της φορολογίας, απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, αλλά και ενεργός συνεργασία με την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση».

Η ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκος Γεωργόπουλος είχε παρουσιάσει μια εκτενή μελέτη για την επίδραση της επένδυσης της Costa Navarino στη μεσσηνιακή οικονομία. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Costa Navarino, παρά την ύφεση, συμβάλλει άμεσα κατά 3,03% στην αύξηση του ΑΕΠ της Μεσσηνίας και 8% συνολικά, παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 780 εκ. ευρώ. 
Η μισθολογική δαπάνη των 1.510 εργαζομένων στην Costa Navarino αγγίζει τα 21,4 εκ. ευρώ προσφέροντας πολύτιμες ανάσες στην μεσσηνιακή οικονομία. Η Costa Navarino δαπανά ετησίως 1,6 εκ. ευρώ για προμήθειες προϊόντων, από τα οποία το 44% είναι μεσσηνιακά. 
Μετά την επένδυση της Costa Navarino δημιουργήθηκαν 25 νέα ξενοδοχεία στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα η φέρουσα ικανότητα να αυξηθεί κατά 185%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη λειτουργία της Costa Navarino η πληρότητα των μεσσηνιακών ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 9,7%. 
Η ανάπτυξη του αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” συνεισφέρει στη μεσσηνιακή οικονομία 34 εκ. ευρώ, ενώ μόνο το 12,5% των επιβατών πηγαίνουν στην Costa Navarino.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου