Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Πύλος: Στο… πόδι η απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το να ανακηρυχθεί κανείς επίτιμος δημότης ενός Δήμου αποτελεί γι’ αυτόν μια μεγάλη τιμητική διάκριση. Αυτονόητο είναι, λοιπόν, πως η αναγνώριση αυτή πρέπει να είναι γενική, να είναι χωρίς αμφισβητήσεις και χωρίς σκιές, με άλλα λόγια πρέπει να είναι ομόφωνη. Κάθε άλλη περίπτωση, ακόμα κι αν διαθέτει τη σχετική εκ του νόμου εγκυρότητα πάσχει από ηθική νομιμοποίηση και, αν μη τι άλλο, επειδή δυνητικά θα μπορούσε να είναι δημοσιοσχετίστικο ρουσφέτι της πλειοψηφίας, συχνά δε γίνεται αποδεκτό από τον ίδιο τον τιμώμενο.
Με απλά λόγια, έχω την άποψη πως πριν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να προηγείται η σχετική (άτυπη) συνεννόηση όλων των δημοτικών συμβούλων, και αν διαπιστωθούν διαφωνίες που δεν ξεπερνιούνται, τότε το θέμα θα πρέπει να λήξει ώστε να μην εκτεθεί ο Δήμος ούτε να εκτεθεί το πρόσωπο που θέλουμε να τιμήσουμε .
Δυστυχώς, στην παρούσα περίπτωση συνέβη το αντίστροφο, καθώς ένα μήνα πριν από τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο προηγήθηκε με το αρ. πρωτ. 13757/13.09.2019 έγγραφο η προσωπική πρόσκληση του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Καρβέλα Παναγιώτη προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, εκφράζοντας την επιθυμία του ιδίου του δημάρχου προσωπικά, για την ανακήρυξη του Προέδρου ως επίτιμου δημότη Πύλου-Νέστορος, κάτι το οποίο φυσικά είναι θεμιτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγούνταν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που ορίζει ο νόμος που επιβάλλει η δημοκρατία και η τάξη.
Ο δήμαρχος, όμως, επέλεξε την προχειρότητα, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το μητροπολίτη Μεσσηνίας, ενώ θα έπρεπε να επιδιώξει να τον επισκεφθεί με όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι φυσιολογικές αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων, επί του θέματος αυτού κατά την 6η Οκτωβρίου, ανάγκασαν το δήμαρχο Πύλου –Νέστορος να αποσύρει το θέμα, με αποτέλεσμα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφενός, να υπάρχει μια αυθαίρετη πρόσκληση προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και, αφετέρου, να μην υπάρχει η θετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να επικυρώνει τη συγκεκριμένη πράξη.
 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία σε κίνηση»
Ηλίας Κανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου