Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

«Το ΑΕΠ της Μεσσηνίας αυξήθηκε από τη λειτουργία της Costa Navarino κατά 8%»


Μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τα θετικά οφέλη της Costa Navarino
 
Από το 2010 έως το 2018 η λειτουργία της Costa Navarino, έχει επηρεάσει θετικά κατά 8% το ΑΕΠ της Μεσσηνίας. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε μελέτη του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, την οποία παρουσίασε, χθες, στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, παρουσία του Πρωθυπουργού και όλης της οικογένειας Κωνσταντόπουλου, ο πρώην πρύτανης Νικόλαος Γεωργόπουλος.
Η μελέτη πραγματεύτηκε τις θετικές επιπτώσεις της Costa Navarino και των τουριστικών επιχειρήσεων της Μεσσηνίας στην τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη. «Αυτό που θα αποδείξουμε μέσα από την έρευνα, είναι ότι η Costa Navarino πρώτα κοιτάει την περιοχή και μετά τη συγκεκριμένη επένδυση», σημείωσε ο κ. Γεωργόπουλος κάνοντας λόγο για πολλαπλασιαστικά οφέλη στην περιοχή.
 
Προστασία περιβάλλοντος
Αρχικά τόνισε ότι η κερδοφορία της επένδυσης περνάει μέσα από την προσφορά στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, έχοντας δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, τοποθετώντας πρώτο τον προορισμό, τον πολίτη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου και μέσα από αυτά δημιουργεί τη δική της αξία. Ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι το αποτέλεσμα αυτών ήταν η αύξηση και η διατήρηση των τοπικών εισοδημάτων, ενίσχυση της απασχόλησης και συγκράτηση του νέου ανθρώπινου δυναμικού, στήριξη τοπικών επιχειρήσεων, ανάδειξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, ενίσχυση τοπικού αναπτυξιακού κλίματος, ανάδειξη της Μεσσηνίας ως διεθνούς τουριστικού προορισμού, υποβοήθηση της ανάπτυξης του τομέα μεταφορών και ενίσχυση των εξωτερικών οικονομιών.
Παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία και αριθμούς , είπε ότι η ΤΕΜΕΣ έχει επενδύσει το 10% του προϋπολογισμού της στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Στο μουσείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Costa Navarino το έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 4.000 μαθητές, έχει υλοποιηθεί πρόγραμμα μεταφύτευσης 6.500 ελαιοδέντρων και φύτευση 800.000 θάμνων, μοναδικών στην Ευρώπη, ενώ  υλοποιήσει το μεγαλύτερο σύστημα γεωθερμίας στην Ευρώπη με 123.000 χλμ. υπόγειου δικτύου για εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης αναφέρθηκε στη λειτουργία Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία  Αθηνών και την υλοποίηση προγράμματος αειφόρου διαχείρισης υδάτινων πόρων με τις δύο λιμνοδεξαμενές 700.000 κυβικών μέτρων.
 
Αύξηση ΑΕΠ
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι  η λειτουργία της Costa Navarino συνέπεσε με τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας, η οποία συνδυάστηκε με δραματική μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
«Παρόλα αυτά», τόνισε ότι «η συγκεκριμένη επένδυση αποτέλεσε ένα δίχτυ ασφαλείας για τη Μεσσηνία, προσφέροντας σημαντικά θετικές, οικονομικές επιδράσεις», και πρόσθεσε ότι «το οικονομικό αποτύπωμα με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις στη Μεσσηνία, τη δεκαετία λειτουργίας της ξεπερνάει τα 2 δις. ευρώ. Η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας αγγίζει το 3,02% ενώ η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ξεπερνάει το 8%».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Πανεπιστημίου, το σύνολο των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ, σε πλήρη ανάπτυξη, θα συνεισφέρει συνολικά στην τοπική οικονομία άμεσες και έμμεσες επιδράσεις που θα ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.
Η πολλαπλασιαστική άμεση και έμμεση επίδραση στην οικονομία της Μεσσηνίας μόνο από τη λειτουργία της Costa Navarino την προηγούμενη δεκαετία (χωρίς τον κατασκευαστικό τομέα) ξεπερνάει τα 780.000.000 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθερή αύξηση στα 150 εκατ. ευρώ ανά έτος και το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι θα παραμείνει συνεχώς αυξανόμενο.
 
Επένδυση στον άνθρωπο
Το 70% των εργαζομένων είναι από την περιοχή της Μεσσηνίας με τη συντριπτική πλειοψηφία του 89% να νιώθει ασφάλεια για την εργασία του στην Costa Navarino. Στην εταιρία την υψηλή περίοδο απασχολούνται 1.510 εργαζόμενοι και το μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα 21,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν και 2.508 έμμεσες θέσεις εργασίας στη Μεσσηνία.
Όταν τεθεί σε λειτουργία το σύνολο των επενδύσεων, θα δημιουργηθούν 4.230 άμεσες θέσεις εργασίας στην Costa Navarino και 6.979 έμμεσες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή.  Από τις επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ υπολογίσθηκαν 11.209 θέσεις εργασίας στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Ακολούθως, ανέφερε ότι το σύνολο των προμηθειών που χρησιμοποιεί η Costa Navarino φθάνουν τα 1,6 εκατ. ευρώ, με το 44%  να προέρχεται από τη Μεσσηνία, με εφαρμογή πολιτικής αναζήτησης προμηθευτών έως 100 χλμ στην ευρύτερη περιοχή. Τα προμηθευόμενα υλικά προέρχονται κατά 37% από τη Μεσσηνία και κατά 6% από την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
 
Επενδύσεις
Η έρευνα, όπως είπε ο κ. Γεωργόπουλος, έδειξε ότι η λειτουργία της επένδυσης επηρεάζει καθοριστικά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις μεταφορές και άλλα επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό.
Ταυτόχρονα, υπάρχει αύξηση των εσόδων του κράτους από τη φορολογία. Χαρακτηριστικά είπε ότι 1 ευρώ αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας που θα προκύψει από τη νέα επένδυση εκτιμάται ότι θα ισοδυναμεί με φόρο 5,5%. Αντίστοιχα, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για τη λειτουργία των τρεχουσών ξενοδοχειακών μονάδων ισοδυναμεί φόρος 7 λεπτών του ευρώ.
Για κάθε 1 ευρώ στον κλάδο της κατασκευής, θα αυξάνεται κατά 2,65 ευρώ το συνολικό προϊόν στην οικονομία, κατά 2,94 ευρώ στο τομέα τροφίμων – ποτών και κατά 2,65 ευρώ στο λιανικό εμπόριο, στα ξενοδοχεία και την εστίαση και κατά 2,45 ευρώ στις υπηρεσίες αθλητισμού  και την ψυχαγωγία.
Λόγω της επένδυσης της Costa Navarino δημιουργήθηκαν στη Μεσσηνία περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ πολλαπλών επενδύσεων έως σήμερα, ενώ οι συνολικές επενδύσεις για την περιοχή θα ξεπεράσουν τα 1,2 δις ευρώ. Περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε μελέτες και έργα στην ευρύτερη περιοχή για τη στήριξη της Μεσσηνίας.
Με την πλήρη ανάπτυξη των επενδύσεων, η Μεσσηνία θα διαθέτει 6.866 νέες υψηλής ποιότητας κλίνες μόνο από την Costa Navarino.
Ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι καταγράφηκαν 80 νέες διακριτές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή της Costa Navarino με έμφαση στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 1,3 τρις. ευρώ θα επενδυθούν από αγοραστές ακινήτων μόνο κατά των πρώτη φάση της επένδυσης που αφορά την τουριστική κατοικία. «Η λειτουργία της Costa Navarino μεταμόρφωσε έναν προορισμό που ήταν αμιγώς για εγχώριους επισκέπτες σ’ ένα διεθνή προορισμό. Οι τουριστικές αφίξεις των ξένων επισκεπτών στα καταλύματα της Μεσσηνίας αυξήθηκαν κατά 185% από το 2012 έως το 2018», υπογράμμισε.
 
Αεροδρόμιο και κίνηση
Σε ότ,ι αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπου η ΤΕΜΕΣ επένδυσε, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε ότι το αεροδρόμιο συνδέθηκε με περισσότερες από 30 διεθνείς προορισμούς αυξάνοντας τη συνδεσιμότητά του κατά 1.447% τη περίοδο 2009-2019. Η αύξηση διεθνών αφίξεων ξεπέρασε το 455%, ενώ η αύξηση κίνηση επιβατών το  326%.
Από τους επιβάτες αυτούς μόνο το 12,5% καταλήγει στην Costa Navarino, με το μεγαλύτερο μέρος να διαχέεται στη Μεσσηνία και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Για τη συμβολή της ΤΕΜΕΣ στην εξωστρέφεια προορισμού, είπε ότι το 50% του προωθητικού υλικού της αφορά τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο και μέσω αναλύσεων διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των αναζητήσεων για την Costa Navarino αυξάνει ταυτόχρονα τις αναζητήσεις για Καλαμάτα, Μεσσηνία και Πελοπόννησο. Διπλασιάσθηκαν  επίσης, οι αναζητήσεις για Καλαμάτα, την περίοδο λειτουργίας της Costa Navarino.
Τέλος, αναφέρθηκε και στη δραστηριότητες του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου, όπου, μέσω αυτού, 1.500 αγρότες εκπαιδεύτηκαν βιωματικά, σε συνεργασία με τον ίδρυμα «Γ. και Β. Καρέλια» συνδέθηκαν επιχειρηματικά 400 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας με αγοραστές από το εξωτερικό, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 800 επαγγελματίες της εστίασης στα τοπικά υλικά, ενώ καταγράφηκαν όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φυτών στη Μεσσηνία.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου