Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Η Costa Navarino κυριαρχεί στην αγορά της Μεσσηνίας



Το θετικό momentum που φέρνει ολοένα περισσότερους αγοραστές με μεγάλα πορτοφόλια στη χώρα μας για την αγορά πολυτελών κατοικιών σπεύδουν να αξιοποιήσουν τόσο οι μεγαλοεπενδυτές του εγχώριου real estate όσο και οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες, ρίχνοντας στην αγορά βίλες εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά υποστηρίζει ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στην οικονομική ιστοσελίδα newmoney.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, «ξεκινώντας από την Πελοπόννησο και την Costa Navarino, η οποία έχει μπει δυνατά την τελευταία διετία στην αγορά ακινήτων και ξεκινά τώρα, κατά τις πληροφορίες, ένα νέο οικιστικό project συνολικής αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τους πιο κλασικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ή τα νέα projects σε Κρήτη και Κέρκυρα, η πολυτελής κατοικία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή πουλάει και, όπως εκτιμούν τα μεγαλοστελέχη της αγοράς, θα συνεχίσει να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς.
Η νέα τάση στην Ευρώπη, η οποία έρχεται και στην Ελλάδα, κυρίως στα νέα πολυτελή τουριστικά projects που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε γνωστούς προορισμούς, έχει να κάνει και με τα λεγόμενα “επώνυμα” (branded) διαμερίσματα και κατοικίες με τη φίρμα αλλά και τις υπηρεσίες μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων.
Πεδίον δόξης λαμπρό για επιπλέον έσοδα από τον τουρισμό και το real estate βλέπει και το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο θα επιδιώξει να προσελκύσει για το σκοπό αυτό κεφάλαια από το εξωτερικό.
Βασικά εργαλεία που έχουν πέσει στο τραπέζι του σχεδιασμού στα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης είναι, μεταξύ άλλων, η στροφή στη λεγόμενη “ασημένια οικονομία” ή, αλλιώς, στους συνταξιούχους από την υπόλοιπη Ευρώπη που θέλουν να αποκτήσουν δεύτερη κατοικία στη Μεσόγειο (όχι απαραίτητα ακριβά σπίτια), καθώς και ο πολλά υποσχόμενος θεσμός του non-dom (εκ του non-domiciled), για την παροχή φορολογικών κινήτρων, σύμφωνα με το πρότυπο που έχουν πράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να προσελκύσουν μεγάλα πορτοφόλια που θέλουν να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα.
Ο εν λόγω θεσμός, όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πολυσυζητημένη Golden Visa, η οποία, ως γνωστόν, παρέχει τη δυνατότητα για άδειες διαμονής σε επενδυτές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους, από τρίτες χώρες, για αγορές αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
 
Το νέο project της Costa Navarino
Από τα μεγάλα ονόματα, η ΤΕΜΕΣ, που διαχειρίζεται την Costa Navarino, έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 το πρόγραμμα πώλησης των κατοικιών με δύο ουσιαστικά επενδυτικές προτάσεις. Καταρχάς τις πολυτελείς κατοικίες με μέγεθος από 400 τ.μ. και πάνω και τιμές που ξεκινούν από τα 2,8 εκατ. ευρώ, και επιπλέον τα διαμερίσματα με το brand της Westin του ομίλου Marriott, που διατίθενται ως επενδυτικό προϊόν καινοτόμο για την ελληνική αγορά με τιμές που ξεκινούν από τα 500.000 ευρώ.
Τώρα ο όμιλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, λανσάρει στην αγορά μία ακόμη οικιστική πρόταση σε μια καινούρια οικιστική περιοχή-γειτονιά στην Costa Navarino.
Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά 42 νέες τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με την εκτιμώμενη συνολική αξία προς πώληση με την ολοκλήρωση του έργου να φτάνει τα 55 εκατ. ευρώ. Οι καινούριες κατοικίες αξίας 1-1,2 εκατ. ευρώ θα απευθύνονται σε διεθνές κοινό: κυρίως σε Άγγλους, Γερμανούς και γενικότερα Δυτικοευρωπαίους, αλλά και σε Αμερικανούς και Έλληνες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Οι επιτελείς του ομίλου ποντάρουν στη σχέση ποιότητας-τιμής και προβλέπουν ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον, καθότι η Costa Navarino “έχει εδραιωθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως top τουριστικός και οικιστικός προορισμός και αποκτά συνέχεια περισσότερη αξία αλλά και πιστούς ‘ακολούθους’”.
Οι νέες κατοικίες θα κατασκευαστούν με συγκεκριμένα στάνταρ ανάλογα του πολυτελούς προορισμού της Costa Navarino και θα διαθέτουν όλες πισίνα, θέα και άμεση πρόσβαση στα βραβευμένα γήπεδα γκολφ και στα δύο υπάρχοντα ξενοδοχεία, το “Westin Resort, Costa Navarino” και το “Romanos”.
Επισημαίνεται εδώ ότι μέχρι σήμερα η ΤΕΜΕΣ έχει ήδη πουλήσει πάνω από το 50% των προς διάθεση πολυτελών κατοικιών, της πρώτης φάσης ανάπτυξης που περιλαμβάνει κατοικίες με μέγεθος από 400 τ.μ. έως 1.400 τ.μ., σε πάνω από 40 οικόπεδα 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. και τιμή εκκίνησης από 2,8 εκατ. ευρώ, απ’ όταν ξεκίνησε το 2017.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολυτελών κατοικιών, που είναι και η ακριβότερη, ενδεικτικά, οι βίλες που διατίθενται αυτή τη στιγμή με μέγεθος 1.200 τ.μ. πάνω στη θάλασσα έχουν τιμή κοντά στα 8,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στη συλλογή των branded διαμερισμάτων “Τhe Residences at The Westin Resort, Costa Navarino”, που αποτελούν ουσιαστικά και τα πρώτα επώνυμα διαμερίσματα της Westin στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, διατίθενται από τις αρχές του 2019 και έχει πουληθεί πάνω από το 30% μέχρι σήμερα από τα περίπου 90 διαμερίσματα που προβλέπονται.
Τα διαμερίσματα αποτελούν μέρος του ξενοδοχείου “The Westin Resort, Costa Navarino”, το οποίο και αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους, δημιουργώντας συγκεκριμένες αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες μέσα από ένα ιδιαίτερο επενδυτικό προϊόν για την ελληνική αγορά.
Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το διαμέρισμα για 8 εβδομάδες κάθε χρόνο εκτός της υψηλής περιόδου και για το υπόλοιπο διάστημα θα λαμβάνουν ένα ετήσιο εισόδημα μέσα από ένα 18ετές πλήρως οργανωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης των διαμερισμάτων, το οποίο τα επανεντάσσει στο ξενοδοχειακό δυναμικό.
Το ετήσιο εισόδημα για τα πρώτα 5 έτη της μίσθωσης θα είναι σταθερό και ίσο με το 4% της αξίας κάθε διαμερίσματος, χωρίς άλλα λειτουργικά έξοδα – προ φόρων. Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις, υπηρεσίες και εμπειρίες που προσφέρονται στην Costa Navarino. Οι τιμές πώλησης για τα διαμερίσματα που καλύπτουν 120 τ.μ. ξεκινούν από 500.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης -σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες- έως του 50% της αξίας του διαμερίσματος.
Το δέλεαρ για τους αγοραστές είναι ο συνδυασμός του επενδυτικού προϊόντος σε έναν ανερχόμενο προορισμό όπως η Μεσσηνία, την ίδια στιγμή που και το ίδιο το συγκρότημα συνεχίζει να επεκτείνεται προσβλέποντας στην επέκταση της τουριστικής σεζόν.
Στο πλαίσιο της επόμενης φάσης ανάπτυξης της Costa Navarino (συνολική επένδυση 250 εκατ. ευρώ) προχωρά ήδη η κατασκευή των δύο νέων γηπέδων στο Navarino Hills, καθώς και των δύο νέων ξενοδοχείων στις περιοχές Navarino Bay και Navarino Waterfront.
Τα δύο νέα γήπεδα των 18 οπών στο Navarino Hills κατασκευάζονται αυτή την περίοδο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2021. Με τη νέα ανάπτυξη τα γήπεδα αυξάνονται συνολικά σε 4, σε απόσταση μόλις 13 χλμ. μεταξύ τους και με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές, καθιστώντας την Costa Navarino έναν από τους λίγους προορισμούς γκολφ υψηλής ποιότητας ανά τον κόσμο, που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η υψηλή σεζόν του γκολφ είναι από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου με μέσο χρόνο παραμονής 6-7 ημέρες, ενώ την περασμένη χρονιά υπολογίζεται ότι ήρθαν περίπου 7.000-7.500 γκόλφερ (είτε καθαρά για το γκολφ, είτε στο ευρύτερο πλαίσιο των διακοπών τους).
 
Βίλες εκατομμυρίων
Η Πελοπόννησος είναι από τους πρώτους προορισμούς στην Ελλάδα για τις βίλες των εκατομμυρίων. Στο Πόρτο Χέλι, όπου λειτουργεί το υπερπολυτελές συγκρότημα “Αmanzoe” -κατά πλειοψηφία ανήκει πλέον στον όμιλο της Dolphin στο σχήμα της Grivalia Hospitality-, oι υπερπολυτελείς βίλες με το brand της Aman πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν από τα 6,5 εκατ. ευρώ για μία βίλα άνω των 600 τ.μ. σε οικόπεδο των 10 στρεμμάτων.
Ο όμιλος Dolphin έχει ξεκινήσει στην ίδια περιοχή και τις πωλήσεις για το έτερο συγκρότημα, το “Killada Hills”, τη στρατηγική επένδυση των 418 εκατ. ευρώ σε 2.000 στρέμματα, για την οποία, πέρα από τραπεζική χρηματοδότηση, αναζητείται και στρατηγικός επενδυτής που θα τοποθετήσει κεφάλαια για το έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου