Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Για 70 χρόνια φυσικό αέριο στον Κυπαρισσιακό

Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο τοποθετεί το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να δώσει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας για 70 χρόνια, ο καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ.
Κληθείς να σχολιάσει την είδηση για πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να αφορά την Κρήτη, καθώς η Exxon που δραστηριοποιείται εκεί, δεν θα προέβαινε σε καμία δήλωση για την πορεία των ερευνών.

Ο καθηγητής Γεωλογίας είπε ότι εδώ και 5 - 6 χρόνια είχε καταλήξει η ομάδα του στο συμπέρασμα πως στον Κυπαρισσιακό πρέπει να βρίσκεται «το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ευρώπη», κάτι που ενδεχομένως να επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηλώσεις σχετικά με την πορεία των σεισμικών ερευνών. Ο κ. Ζεληλίδης εκτιμά ότι το κοίτασμα του Κυπαρισσιακού είναι αντίστοιχο με το μεγάλο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου και όντως θα μπορούσε να δώσει αυτοδυναμία σε ενέργεια στην Ελλάδα για περισσότερα από 70 χρόνια.
Απαντώντας σε ερώτηση πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να αξιοποιηθεί το κοίτασμα, ο καθηγητής δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. Είπε ότι στο εξωτερικό «στα επόμενα έξι με επτά χρόνια θα είχαμε τα κοιτάσματα σε πλήρη χρήση», αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προβλήματα και ίσως «δεν θα το βγάλουμε ποτέ».
«Να σας πω μόνο ότι ο Πατραϊκός έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε πότε θα γίνει η γεώτρηση. Στα Γιάννενα ακόμα περιμένουμε την εξέλιξη. Μιλάμε για συμβάσεις που έγιναν εδώ και έξι χρόνια. Στο Κατάκολο που ήταν το πιο ώριμο, ακόμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη. Νομίζω ότι όλα είναι τεχνικά θέματα, επιλογών του υπουργείου και οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα οδηγούν στο να φεύγουν οι εταιρείες», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.

Χαμηλοί τόνοι από τα ΕΛΠΕ
Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος» και κάνει λόγο για πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα.
Αναλυτικά τα ΕΛΠΕ σημειώνουν τα εξής: “Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να  υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά  εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο. Σήμερα στην
Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες. Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων. Σαν Ελληνικά Πετρέλαια, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου