Με τη συμμετοχή πλήθους επαγγελματιών του χώρου της εστίασης
και σπουδαστών και πρωταγωνιστές
τις μοναδικές γεύσεις και τα ποιοτικά
προϊόντα της Μεσσηνιακής γης πραγματοποιήθηκαν τα “Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας”, το τετραήμερο
13-16 Νοεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino.
Μια συνεργασία που υλοποιείται για
7η συνεχή χρονιά από το Επιμελητήριο
Μεσσηνίας, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη
& Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και
το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, και
για πρώτη φορά με την υποστήριξη
της ομάδας των επαγγελματιών του
διατροφικού τομέα «Μπριγάδα».
Τις δύο πρώτες μέρες, επαγγελματίες
της περιοχής, μέσα από τα εργαστήρια
μαγειρικής τέχνης, την επίδειξη τεχνικών και τη γαστρονομική δοκιμή, παρουσίασαν συναρπαστικούς γευστικούς
συνδυασμούς και δημιουργική αξιοποίηση των Μεσσηνιακών προϊόντων.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από επαγγελματίες της γαστρονομίας και του τουρισμού.
Ο Nico Bartalini παρουσίασε το πετυχημένο παράδειγμα της Τοσκάνης.
Στη συνέχεια η ομάδα του “Tinos food
path” εξήγησε πως η προσπάθεια των
επαγγελματιών του νησιού αλλάζει τον
τουριστικό χάρτη αναδεικνύοντας την
τοπική γαστρονομία. Ο Γιάννης Τζαβλόπουλος ανέλυσε πως τα τοπικά προϊόντα αποτελούν την εμπορική ταυτότητα
μιας περιοχής και τέλος μέλη της ομάδας
“Meating Greece” πραγματοποίησαν επίδειξη κοπής κρεάτων.
Ο chef Δημήτρης Σκαρμούτσος, μίλησε για τη σημαντικότητα της χρήσης
τοπικών προϊόντων στην κουζίνα. Στη
συνέχεια ο chef Δημήτρης Νίκολης έκανε μια ιστορική αναδρομή των μεσσηνιακών προϊόντων από την αρχαιότητα
έως σήμερα. Τέλος ο Θωμάς Δούζης,
διευθύνων σύμβουλος του “ΕΡΓΟΝ” ανέλυσε το επιτυχημένο παράδειγμα της
εταιρείας θεωρώντας την γαστρονομία
ως ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν.
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα
για μαθητές, ενώ η τελευταία μέρα
έκλεισε με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις,
μόνο για τους επαγγελματίες της εστίασης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εισήγηση από τον Στράτο Κορνά, καθηγητή Μαγειρικής Τέχνης με θέμα “Η
εκπαίδευση στους χώρους εστίασης”.
Στη συνέχεια ο Ντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος οίνου και οργανωτής έκθεσης Οινόραμα, αναφέρθηκε στη σημασία της Προστατευόμενης Ονομασίας
Προέλευσης στο μάρκετινγκ του κρασιού. Ακολούθησε η εισήγηση από την
κυρία Αθηνά Πάνου, Food blogger/photographer & Social Media Manager
με θέμα “Εστιατόρια και Social Media”
και τέλος το τετραήμερο πρόγραμμα
έκλεισε με την ενδιαφέρουσα ομιλία
του Chef Γιάννη Μπαξεβάνη, ο οποίος
αναφέρθηκε στη σημασία των τοπικών
προϊόντων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ιδιαίτερα
ικανοποιημένος για τη συμμετοχή και
το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων,
αναφέρθηκε πως στόχος των σεμιναρίων που πραγματοποιούνται τα τελευταία 7 χρόνια είναι να παρουσιάσουν
στους επαγγελματίες της εστίασης και
του τουρισμού όλες τις νέες τάσεις και
εξελίξεις στον χώρο της γαστρονομίας
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος
“Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” Ξενοφών Κάππας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την
άψογη διοργάνωση και τις ευχαριστίες
του για τη συνεργασία των συνεργαζόμενων φορέων. Η «Γιορτή Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» αποτελεί πλέον
θεσμό για τη Μεσσηνία και αυτό μας
δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με
μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια μας.
Στόχος μας παραμένει η συνεχής βελτίωση του γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας”.
Ο Διονύσης Παπαδάτος, Υπεύθυνος
δράσεων του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”
και το πρόσωπο πίσω από τη διοργάνωση της εκδήλωσης, εξέφρασε τις
ευχαριστίες του προς όλους τους συμμετέχοντες. “Φέτος συμμετείχαν 19
εστιατόρια από τη Μεσσηνία όπου είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν
στο κοινό συνταγές, αναδεικνύοντας
τις μαγειρικές τους δεξιότητες και
κυρίως τα μεσσηνιακά προϊόντα. Ύστερα
από 7 χρόνια εκπαίδευσης, έρευνας
και δημιουργικού διαλόγου, μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πλέον
πρωταγωνιστές της δράσης είναι οι
Μεσσήνιοι εστιάτορες και επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας και
του τουρισμού, οι οποίοι συμβάλουν
καθοριστικά με τις δικές τους δυνάμεις
στην ανάδειξη της Μεσσηνίας ως γαστρονομικού προορισμού”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου