Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Ελπίδες για ανάκαμψη τιμών στο ελαιόλαδο

Η ανάκαμψη των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία ενόψει της εκκίνησης της αποθεματοποίησης και οι ζημιές από την κακοκαιρία σε ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά, που κάτω από προϋποθέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της τιμής του στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα όμως και σύμφωνα με την ιστοσελίδα agronews.gr η τιμή στη Μεσσηνία κυμαίνεται κοντά στα 2,50 ευρώ το κιλό, στην Κρήτη στα 2,60 ευρώ το κιλό, ενώ στη Λακωνία διατηρείται ακόμα κοντά στα 3,30 ευρώ το κιλό. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η χαμηλή τιμή στη Μεσσηνία οφείλεται στις περιορισμένες αποθηκευτικές δυνατότητες της περιοχής, τις οποίες εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι έμποροι. Αντιθέτως η υψηλή τιμή στη Λακωνία αποδίδεται στην "άμυνα" που δείχνουν αποφασισμένοι να παίξουν οι Λάκωνες παραγωγοί. 
«Οσες εναλλακτικές και να έχουν οι έμποροι, η απουσία τους από την περιοχή μας είναι τεχνητή» αναφέρει ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων Παναγιώτης Ντανάκας, εξηγώντας πως «το δικό μας ελαιόλαδο είναι που κάνει τη διαφορά σε όλη την Ευρώπη». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «Ποιοτικά προβλήματα αντιμετωπίζει η παραγωγή της Κρήτης, με Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο να μην έχουν δει ακόμα καλά ελαιόλαδα. Τα πράγματα στον κρητικό ελαιώνα προϊδέαζαν για μια ιδανική χρονιά φέτος. Μια όψιμη επέλαση του δάκου στα τέλη Σεπτεμβρίου όμως ευνοημένη από υγρασία και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες υποβάθμισε σημαντικά τη σοδειά. Ο μέσος όρος οξύτητας στα κρητικά ελαιοτριβεία είναι 1,3 γραμμές, ενώ η αγορά κινείται μέχρι τα 2,60 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου